Veelgestelde vragen
Vragen aan de Mantelzorglijn
Een officieel bewijs dat je mantelzorger bent bestaat niet. Toch vragen steeds meer organisaties erom. Bijvoorbeeld als mantelzorgers medehuurderschap of een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning willen krijgen, of vanwege vrijstelling van sollicitatieplicht. Of wanneer er een mantelzorgwoning geplaatst wordt.
Vaak wil de organisatie die om een mantelzorgverklaring vraagt dat deze wordt afgegeven door een huisarts. Maar huisartsen zijn niet altijd bereid om hieraan mee te werken.
Word je gevraagd aan te tonen dat je mantelzorger bent en lukt het niet via de huisarts een verklaring te krijgen? Verzamel dan zoveel mogelijk andere informatie en ‘bewijs’. Vraag een wijkverpleegkundige of het lokale Steunpunt Mantelzorg waar je bekend bent om een verklaring waarin staat dat sprake is van een mantelzorgrelatie. Denk ook aan een kopie van de Wmo-, Wlz- of Zvw-indicatie. Heb je een mantelzorgwaardering gekregen? Toon dan het bewijs van ontvangst.
Je kunt ook opschrijven welke zorgtaken je verricht en hoeveel uur je daaraan gemiddeld per week besteedt. Denk bijvoorbeeld aan koken, boodschappen doen, schoonmaken en vervoer. Dit overzicht wordt soms geaccepteerd als alternatieve mantelzorgverklaring.
Vragen over een mantelzorgverklaring? Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55, voor informatie en advies!
Nee, mantelzorg is niet verplicht. Je geeft de hulp altijd vrijwillig en onbetaald.
De gemeente of een andere organisatie kan je ook nooit verplichten bepaalde zorg op je te nemen. Wel mag een gemeente als je in hetzelfde huis woont als degene voor wie je zorgt ervan uitgaan dat je de gebruikelijke zorg aan je huisgenoot geeft. Bij thuiszorg via de zorgverzekering (hulp bij wassen en aankleden) geldt dit principe van gebruikelijke zorg niet.
Je leest meer over gebruikelijke zorg op de pagina over de rechten en plichten van een mantelzorger.
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, of een ander familielid, buur, vriend of kennis.
Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.
Je leest meer over de definitie van mantelzorg op de pagina Dit is mantelzorg.
Ja, op de website van Samen Beter Thuis vind je adviezen en instructiefilmpjes over hoe je je naaste goed kunt verzorgen. Bijvoorbeeld helpen met wassen, uit- en aankleden op bed en aantrekken van steunkousen.
Maar ook hoe je je naaste kunt helpen bij het verplaatsen: zoals opstaan en gaan zitten, lopen aan de arm en rijden met de rolstoel.
Kijk voor de instructiefilmpjes en adviezen op Samen Beter Thuis.
Geldzaken
Geef dit in eerste instantie aan bij de gemeente, eventueel met ideeën voor volgend jaar. Daarnaast horen wij het ook graag van je als je niet tevreden bent. Wij maken dan een notitie van je opmerking en nemen dit signaal mee naar onze gesprekken met de overheid en instanties. Je kunt ons mailen via mantelzorglijn@mantelzorg.nl.
Voor de mantelzorgwaardering moet je je aanmelden in de gemeente waar degene voor wie je zorgt woont.
Op de pagina over de mantelzorgwaardering lees je er meer over.
Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorgers. Wel zijn er de volgende mogelijkheden:
- Heeft degene voor wie je zorgt een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kan hij jou vanuit het pgb inhuren en betalen voor (een deel van) de zorg die je geeft.
- Zorg je voor iemand die tot hetzelfde huishouden hoort? Maak dan gebruik van de belastingaftrek van zorgkosten. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen.
- De overheid en zorgverzekeraars bieden een aantal vergoedingen voor de kosten die bij mantelzorg komen kijken.
Zie ook de pagina Geldzaken.
Mantelzorg kun je niet aanvragen. We spreken namelijk over mantelzorg als iemand voor een zieke naaste zorgt, vaak gaat het hier om een familielid.
Mensen die deze vraag stellen, willen meestal mantelzorgwaardering of een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen.
Lees meer over mantelzorgwaardering of pgb.
Ben je zelf mantelzorger en heb je hulp nodig? Dan kun je je mantelzorgtaken verlichten door een vrijwilliger of betaalde zorgverlener in te schakelen. Daarnaast kun je bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning terecht voor informatie en advies, een luisterend oor, lotgenotencontact, bijeenkomsten en cursussen.
Kosten voor mantelzorg zijn niet aftrekbaar voor de belasting.
Reiskosten voor ziekenbezoek van een huisgenoot kunnen onder bepaalde voorwaarden wel worden afgetrokken als specifieke zorgkosten. De hulpvrager moet dan in een instelling verpleegd worden.
Daarnaast vergoeden sommige gemeenten reiskosten voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben.
Lees meer op de pagina Reiskostenvergoeding voor mantelzorgers
Voor diegene die het pgb krijgt toegekend (de budgethouder) is het pgb geen inkomen. Het pgb wordt namelijk gebruikt om zorg in te kopen. Daarom heeft het pgb voor deze persoon geen invloed op zijn uitkering.
Voor degene die de zorg geeft en dus betaald krijgt uit het budget, is dit wel inkomen. En kan dit inkomen van invloed zijn op de uitkering. Dit hangt af van het soort uitkering. Soms mag je bijverdienen, maar vaak worden extra inkomsten geheel of gedeeltelijk verrekend met de uitkering. Dit geldt ook als een inwonend gezinslid betaald wordt uit het pgb.
Neem voor meer informatie contact op met de Mantelzorglijn: 030 760 60 55, met je uitkeringsinstantie of met de organisatie van pgb-houders Per Saldo.
Je kunt altijd bezwaar maken tegen een indicatiestelling vanuit de Wmo, Wlz of Jeugdwet. Dit moet wel binnen een bepaalde termijn gebeuren. In de brief met het indicatiebesluit staat voor welke datum je je bezwaar in moet dienen en op welke manier.
Tegen een indicatie vanuit de zorgverzekeringswet kun je geen bezwaar maken. Wel kun je je zorgverzekeraar om een second opinion vragen of een klacht indienen.
Neem voor meer informatie contact op met de Mantelzorglijn: 030 760 60 55. Zo nodig kan een juridisch adviseur van MantelzorgNL je helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift.
Wonen
Wil je je huis aanpassen omdat er iemand bij je woont of komt wonen die een beperking heeft? Dan kun je bij je gemeente een vergoeding aanvragen. Je moet hiervoor zijn bij de afdeling die de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) uitvoert. Je gemeentegids of het informatieloket in jouw gemeente kan je op weg helpen.
Na je aanvraag besluit de gemeente of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je eerst een positieve beslissing hebt gekregen, voordat je begint met de aanpassing van je huis. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht een vergoeding te krijgen voor aanpassingen die je al hebt aangebracht.
Lees meer op de pagina Woningaanpassing.