Leestijd 1-3 minuten

Wat is mantelzorg?

Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft? Dan ben jij mantelzorger. Dit geldt ook als de zorg voor jou vanzelfsprekend voelt, zoals zorgen voor je kind of je zieke ouder.

Mantelzorg betekent dat je iemand uit je directe omgeving helpt. Dit kan intensieve zorg zijn, maar ook kleinere hulp, zoals boodschappen doen of gezelschap houden. Of het nu gaat om hulp aan huisgenoten of mensen in een zorginstelling, mantelzorg gaat verder dan wat we ‘gewone hulp’ noemen. Het is die extra zorg die je geeft aan iemand die het echt nodig heeft.

In dit filmpje wordt eenvoudig uitgelegd wat mantelzorg is:

 

Mantelzorg is onbetaald, maar van onschatbare waarde

Mantelzorg is onbetaalde hulp en kan nooit als een verplichting worden opgelegd. Hulp aan gezonde mensen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, valt hier niet onder.

Luister naar de podcast: Mantelzorg in een gezin met kinderen

Mantelzorg is vrijwillig, maar niet hetzelfde als vrijwilligerszorg

Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden soms door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde:

Mantelzorg komt op je pad

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, zonder pauze, en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Ze kunnen niet zomaar stoppen, want ze zorgen voor iemand die hen dierbaar is.

Voor vrijwilligerszorg kies je

Vrijwilligers kiezen ervoor om te helpen. Bij de start is er meestal (nog) geen emotionele band. Vrijwilligers zorgen voor een beperkt aantal uren en kunnen stoppen wanneer ze willen. Ze werken vaak via een organisatie en verrichten zelden verpleegkundige handelingen.

Bekijk filmpjes over mantelzorg.

Meer nieuws en blog

Meer informatie nodig?