Onderwerp

Gezond mantelzorgen

Als je voor een ander zorgt, dan begint dat vaak klein. Je doet een boodschap of gaat mee naar de dokter. Maar voordat je het weet, wordt er steeds meer van je gevraagd. Misschien wel zoveel dat je weinig tijd en energie overhoudt voor ander bezigheden zoals werk, sport of een gezellig avondje bij vrienden. Je grenzen bewaken en goed met je tijd omgaan is belangrijk. Op deze pagina lees je hoe je dat kunt doen.

Uitgelicht artikel

Mantelzorgen met gezonde grenzen

Je grenzen in de gaten houden, is voor iedereen belangrijk. Als je zorgt voor een ander is het extra belangrijk. En al helemaal als je lang en/of intensief voor iemand zorgt of voor meerdere mensen tegelijk. Voordat je het weet, loop je jezelf voorbij. Je grenzen bewaken kan lastig zijn Gezonde grenzen zijn nodig om het zorgen ook op langere termijn vol te kunnen houden. Ook wil je de zorg kunnen combineren met andere bezigheden, zoals werk, studie, gezin en sociale contacten. Veel mantelzorgers vinden het echter lastig hun grenzen te bewaken. Grenzen...
Lees meer

Handige tips

  1. Praat over later, zodat je bent voorbereid.

  2. Vraag je je af wie er straks voor jou zorgt? Bouw nu alvast een sociaal netwerk op.

  3. Wat als je relatie met je partner, ouder of kind verandert door mantelzorg?

  4. Download het boekje: Mantelzorg en gezonde grenzen

Mijn thuisgevoel

Wat is thuisgevoel voor jou? Astrid schreef er een mooie column over. Huismussen? Meer twee geluksvogels die graag thuis zijn!

Uitgelicht artikel

Overbelasting en mantelzorg

Merk jij dat het je allemaal teveel wordt? Zorg dan dat er echt iets verandert. Zodat je straks weer lekker in je vel zit.  Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor degene voor wie je zorgt. Maar hoe weet je of je overbelast bent? En belangrijker; wat kun je daaraan doen?
Lees meer