Onderwerp

Geldzaken

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers. Je inkomen kan lager worden, doordat je minder gaat werken. Terwijl je kosten juist toenemen, zoals telefoon-, reis- en zorgkosten.

We zetten de belangrijkste financiële regelingen en vergoedingen voor je op een rij:

Uitgelicht artikel

Hulp bij belastingaangifte 2023 voor mantelzorgers

Je hebt tot 1 mei om je belastingaangifte voor 2023 te doen. Neem hier even de tijd voor. Want misschien kun je gebruik maken van aftrekposten. Of moet je veranderingen doorgeven voor bepaalde toeslagen. Om het je makkelijk te maken, zetten we de regelingen voor je op een rij.
Lees meer

Handige tips

  1. Als mantelzorger kun je je soms laten betalen vanuit een persoonsgebonden budget.

  2. Ontheffing sollicitatieplicht bij ww- of bijstandsuitkering vanwege mantelzorg.

  3. Bekijk het overzicht van mantelzorgvergoedingen per zorgverzekeraar.

  4. De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers.

Uitgelicht artikel

Belasting

Wie veel zorgkosten heeft, kan deze mogelijk aftrekken van de belasting. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen. Vrijwilligers kunnen je daarbij helpen. Aangifte doen Ben je niet verplicht om jaarlijks belastingaangifte te doen? Dan loont het om het vrijwillig te doen. De Belastingdienst houdt vrijwel altijd geld in op je loon, uitkering of pensioen. Heb je veel zorgkosten, dan kun je die inhouding vaak gedeeltelijk terugkrijgen. Vooral bij een laag inkomen is de kans op teruggave groot. Daarnaast kun je door de aftrek van zorgkosten je (toetsings)inkomen verlagen. Dit inkomen is van invloed...
Lees meer