Onderwerp

Geldzaken

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers. Je inkomen kan lager worden, doordat je minder gaat werken. Terwijl je kosten juist toenemen, zoals telefoon-, reis- en zorgkosten.

We zetten de belangrijkste financiële regelingen en vergoedingen voor je op een rij:

Uitgelicht artikel

Reiskosten voor mantelzorgers, hoe kun je hierop besparen?

Als mantelzorger zet je je met hart en ziel in voor degene voor wie je zorgt. Vaak betekent dit ook dat je veel moet reizen, en die reiskosten kunnen flink oplopen. Helaas is er geen algemene vergoeding voor deze kosten. Maar er zijn wel manieren om te besparen.  Zo kan degene voor wie je zorgt je gemaakte reiskosten vergoeden, of je kunt het kilometerbedrag van de belastingdienst aanhouden. Voor 2024 is dat 23 cent per kilometer. Goed nieuws: je hoeft deze reiskostenvergoeding niet op te geven aan de belasting.
Lees meer

Handige tips

  1. Als mantelzorger kun je je soms laten betalen vanuit een persoonsgebonden budget.

  2. Ontheffing sollicitatieplicht bij ww- of bijstandsuitkering vanwege mantelzorg.

  3. Bekijk het overzicht van mantelzorgvergoedingen per zorgverzekeraar.

  4. De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers.

Uitgelicht artikel

Belasting

Wie veel zorgkosten heeft, kan deze mogelijk aftrekken van de belasting. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen. Vrijwilligers kunnen je daarbij helpen. Aangifte doen Ben je niet verplicht om jaarlijks belastingaangifte te doen? Dan loont het om het vrijwillig te doen. De Belastingdienst houdt vrijwel altijd geld in op je loon, uitkering of pensioen. Heb je veel zorgkosten, dan kun je die inhouding vaak gedeeltelijk terugkrijgen. Vooral bij een laag inkomen is de kans op teruggave groot. Daarnaast kun je door de aftrek van zorgkosten je (toetsings)inkomen verlagen. Dit inkomen is van invloed...
Lees meer