Onderwerp

Geldzaken

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers. Je inkomen kan lager worden, doordat je minder gaat werken. Terwijl je kosten juist toenemen: telefoon- en reiskosten en zorgkosten.

We zetten de belangrijkste financiële regelingen en vergoedingen voor je op een rij:

Uitgelicht artikel

Mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars

Welke vergoedingen bieden zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekeringen in 2024 voor mantelzorgmakelaars, mantelzorgcursussen en lidmaatschappen en vervangende zorg? We zochten het voor je uit en zetten het voor je op een rij in drie overzichten.
Lees meer

Handige tips

  1. Als mantelzorger kun je je soms laten betalen vanuit een persoonsgebonden budget.

  2. Ontheffing sollicitatieplicht bij ww- of bijstandsuitkering vanwege mantelzorg.

  3. Bekijk het overzicht van mantelzorgvergoedingen per zorgverzekeraar.

  4. De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers.

Uitgelicht artikel

Belasting

Wie veel zorgkosten heeft, kan deze mogelijk aftrekken van de belasting. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen. Vrijwilligers kunnen je daarbij helpen. Aangifte doen Ben je niet verplicht om jaarlijks belastingaangifte te doen? Dan loont het om het vrijwillig te doen. De Belastingdienst houdt vrijwel altijd geld in op je loon, uitkering of pensioen. Heb je veel zorgkosten, dan kun je die inhouding vaak gedeeltelijk terugkrijgen. Vooral bij een laag inkomen is de kans op teruggave groot. Daarnaast kun je door de aftrek van zorgkosten je (toetsings)inkomen verlagen. Dit inkomen is van invloed...
Lees meer