Onderwerp

Steun en advies

Als je voor een naaste zorgt, dan heb je misschien veel vragen. Waar kun je terecht voor hulp en welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er? Bij de gemeente kun je terecht als je ondersteuning nodig hebt bij het uitvoeren van je mantelzorgtaken.

Daarnaast zijn verschillende organisaties, onafhankelijk cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars en vrijwilligers die je kunnen helpen. Maar vergeet ook je eigen omgeving niet. En praten met lotgenoten kan je helpen, want wie begrijpt je beter dan degene die in hetzelfde schuitje zitten?

Uitgelicht artikel

Ondersteuning van je gemeente

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van jou als mantelzorger. Heb je ondersteuning nodig om je zorgtaken goed te kunnen vervullen en volhouden? Neem dan contact op met je gemeente. Je kunt bij je gemeente terecht voor vervangende zorg, huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding of vervoer. Maar ook voor behandeling van kinderen met een beperking of aandoening.
Lees meer

Handige tips

  1. Vraag familie, vrienden en kennissen om hulp, zij helpen vaak graag.

  2. Een onafhankelijk cliëntondersteuner helpt je met het vinden van de juiste hulp. En is gratis.

  3. Bekijk het overzicht met gratis apps om de zorg te delen.

  4. Voor informatie over de ziekte van je naaste en hoe jij ermee om kunt gaan, kun je terecht bij patiëntenverenigingen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Geef aan dat je hulp nodig hebt. Mensen helpen vaak graag, maar dan moeten ze wel weten dat er hulp nodig is.

 

Uitgelicht artikel

Organisaties voor ondersteuning van mantelzorgers

Zoek je als mantelzorger ondersteuning dicht bij huis? Dan kun je terecht bij een lokale of regionale organisatie voor mantelzorgondersteuning. Zij bieden informatie, advies en praktische steun. Maar ook een luisterend oor. Daarbij kennen ze de zorgorganisaties in de buurt, waardoor ze je goed kunnen doorverwijzen.  
Lees meer

Zie ook