Onderwerp

Wonen

Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij je in de buurt woont? Dan overweeg je misschien dichter bij elkaar te gaan wonen. Hieronder lees je over de mogelijkheden. En met welke aandachtspunten, regels en gevolgen je dan rekening moet houden.

Uitgelicht artikel

Mantelzorg en wonen: waar moet je op letten

Als je dichterbij elkaar in de buurt wilt wonen om voor elkaar te zorgen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan een woningaanpassing, mantelzorgwoning, of je naaste in huis nemen. Maar hoe maak je nu de juiste keuze, één die past bij jou én bij je naaste? Praat met elkaar over je wensen en behoeftes. En denk ook goed na over de voor- en nadelen. Zo kun je reiskosten besparen, maar er kan ook een te groot beroep op je gedaan worden.
Lees meer

Handige tips

  1. Mantelzorg valt onder de urgentieregeling voor sociale huurwoningen.

  2. Ook een pré-mantelzorgwoning is soms mogelijk.

  3. De blijverslening voor ouderen die aanpassingen aan huis willen doen.

  4. Vraag medehuurderschap aan als je samenwoont in een huurhuis.

Podcast over Mantelzorg en wonen

Tussen thuis wonen en verpleeghuis komen steeds meer tussenvormen. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn? Beluister dan de 4-delige podcast Tussen thuis en verpleeghuis.

Uitgelicht artikel

Mantelzorgwoning

Steeds meer mensen willen graag een mantelzorgwoning in de tuin voor hun naaste.  Wat is een mantelzorgwoning precies en welke regels gelden daarvoor? Wat is een mantelzorgwoning? Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage,...
Lees meer