Ga naar de inhoud

Blog van Koen

Alarm

Een tijdje geleden gebeurde het. Midden in de nacht werd ik wakker van gekke geluiden. Ik naar beneden, waar mijn vrouw inmiddels ook wakker was geworden. Alarm: de luchtpomp van haar antidecubitusmatras had geen energie meer. Mijn vrouw lag al op de planken. Ik hoorde nóg een geluid; haar persoonsalarm liet ook weten geen stroom meer te krijgen. En de traplift speelde ook nog een deuntje mee.

Eerst die toeters en bellen maar uitgezet. Rust in de tent. Toen een matras van een logeerbed geplukt, mijn vrouw in de tillift gehangen – gelukkig had ik de accu daarvan op tijd opgeladen-matras vervangen en vrouwlief weer onder de wol. Helaas deed de telefoon bij haar bed het ook niet meer; de rest van de nacht lag ik in de slaap-waakstand. Weg energie.

Ik ben van de tijd dat energie uit gas goedkoper was dan uit het stopcontact. Nu heeft dat even minder aandacht, maar vroeg of laat komt het weer terug: die plannen om je eigen gaskraan dicht te moeten draaien. Goed voor Groningen en voor het klimaat.

Lange tijd hadden we Radio en TV van de ene en telefoon van de andere leverancier; zo wil ik ook nog gas, zolang de leverzekerheid van groene stroom niet beter wordt dan het nu is. Met energievretende alarmpjes toch niet zo’n gekke vraag (vind ik…)

Misschien toch maar aan de zonnepanelen. En een batterij accu’s uit de eerste generatie elektrische auto’s in de meterkast; voor het luchtbed, de lift en het alarm. Als onze rolstoel- Kangoo over een poosje dan ook aan de laadpaal kan.

Nu nog uitzoeken wat dat allemaal wel niet mag kosten. De website van onze energieleverancier voorspelt nog niet veel goeds. Waarschijnlijk wordt het dus een noodaggregaat op zolder of in de schuur. Dáár krijg ik energie van. Kunnen we langer thuis blijven wonen, dat waren we toch al van plan. Minister Wiebes (Economie én Klimaat) ‘heeft er vertrouwen in’, zegt hij steevast; Nu ik nog…

Ik ben Koen
Ik ben Koen. In 1981 ben ik getrouwd met Wil. Drie jaar later werd haar vermoeden bevestigd: Multiple Sclerose (MS) . Wat dat voor ons met zich meebracht? In mijn blogs wil ik jullie daarover bijpraten aan de hand van actuele thema’s.