Blog van Minou

Een wereld van verschil

Kijkend naar mijn telefoon zie ik een pushbericht van Instagram. Een jaar geleden plaatste ik een filmpje van een boottocht. De video toont een tropische omgeving, met een heldere blauwe zee en in de verte een prachtig wit strand. Alweer een jaar geleden dat ik, samen met de andere meiden, in Aruba op de boot van de ‘Jolly Pirate Boat Tour’ zat. Wat was dat een geweldige tijd; tien weken stage lopen op Aruba. Het was heerlijk om tien weken lang zelf te bepalen hoe laat je ging eten, wanneer je de was deed en wat je elke dag ging doen. Daarnaast was het ook fijn om even tijd voor jezelf te hebben, niet aan anderen te denken en even geen mantelzorger te zijn.

Vandaag de dag zit mijn moeder in een revalidatiecentrum om aan te sterken. De afgelopen maanden zijn voor haar niet makkelijk geweest. De benauwdheid kwam voortdurend terug. Na drie ziekenhuisopnames in drie maanden, wisten de artsen in het ziekenhuis ook niet meer wat zij voor haar konden betekenen. Ze besloten daarom dat het beter zou zijn als mijn moeder weer ging revalideren.

Als ik mijn leven van vandaag vergelijk met dat van een jaar geleden, is dat een wereld van verschil. Niet alleen zat ik aan de andere kant van de wereld, ook mijn manier van leven was totaal anders. In Aruba hoefde ik alleen rekening te houden met mijzelf. Op veel momenten was ik even vergeten dat ik een zieke moeder thuis had.

Momenteel gaat het bij mijn moeder niet allemaal vanzelf. Wanneer zij thuis is, helpen mijn vader en ik haar met aankleden en wassen indien dit haar zelf niet lukt. We lopen met haar mee naar boven en nemen in de ochtend haar kleding mee, zodat zij zichzelf beneden kan omkleden. Tijdens haar ziekenhuisopnames liep ik met haar mee naar de wc en hielp ik soms met douchen. Ook moest ik er altijd weer even aan denken om schone kleding en eventueel andere spullen mee te nemen naar het ziekenhuis.

Mijn moeder geeft wel eens aan dat ik mij niet zo druk om haar hoef te maken en aan mijzelf moet denken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in de situatie van de afgelopen maanden, ben ik vaak met mijn gedachten bij de gezondheid van mijn moeder. Ik wil haar helpen waar ik kan, zodat het voor haar allemaal makkelijker gaat. Toch is het belangrijk om die balans te vinden; aan mijzelf denken en aan mijn moeder denken. Wanneer ik de balans kan vinden, zou de wereld van verschil tussen vandaag en een jaar geleden zomaar eens een stuk kleiner kunnen worden.

Ik ben Minou
Ik ben Minou van den Nieuwendijk en ben 23 jaar oud. Ik ben net afgestudeerd als farmakundige en werk momenteel full-time in de farmaceutische industrie. Naast full-time werken ben ik mantelzorger voor mijn moeder, die de longziekte COPD heeft. Met mijn verhaal hoop ik op herkenning en inspiratie bij studenten en jongeren die ook mantelzorgtaken op zich hebben.