Blog van Koen

Ontzorgen

Volgens een internettekstschrijver is ’ontzorgen’ een jeukwoord met de inhoud van een lege huls. Maar voor een blog is het wel een leuk woord.

Dochter ontzorgt

Ze kwam een paar weken geleden drie dagen bij haar moeder in huis. Voor de zorg, de gezelligheid en om samen de plaatselijke kledingwinkels te ondersteunen. Zo kon ik een paar dagen weg met een goede vriend. Tijd voor goede gesprekken, mooie concerten en natuurwandelingen. Wij hebben de lokale horeca gesponsord.

Ontzorgde vakantie

Over de zoektocht naar aangepaste vakantiehuisjes én goede zorg proberen te krijgen in die ene week dat zo’n huisje nog geen huurder heeft, heb ik al eens geschreven. Zoveel gedoe dat mijn vrouw liever thuis blijft dan dat ze mij ermee opzadelt.

En tóch zijn we vorige week op vakantie geweest. Dankzij een goede tip van onze verpleegkundige. Een echtpaar verhuurt een zorgboerderij en een goed aangepast vakantiehuisje. Zíj is verpleegkundige zzp’er en levert prima zorg op de gewenste momenten. Híj zorgt ervoor dat de hulpmiddelen komen en gaan, doet de zorgwas en regelt de financiële afhandeling. Een gouden formule. Dít helpt echt.

Wij hebben met familie en vrienden -die we niet veel meer zien door de grote afstand-  kunnen afspreken. Twee mooie rolstoelroutes door bos en hei met kleurig blad en veel paddenstoelen maakten de vakantie compleet. Die routes heten tegenwoordig ‘familiepaden’. In Drenthe tenminste.

Haagse Zorgen

Op het vakantieplatteland manoeuvreer ik mijn auto regelmatig de berm in voor tegemoetkomende boeren. Niet te ver, achterin staat de rolstoel van 120 kg. Schoon aan de haak nog 60 kg van mijn vrouw erbij. Die heel grote trekkers houd ik liever op afstand; en sommige boeren ook. Maar ik groet ze zeker. De één groet joviaal terug; de ander twijfelt, wellicht aan mijn bedoeling. Zag hij nou een hele hand of één vinger? Geen zorgen, ik heb m’n hele leven in de land- en tuinbouw doorgebracht. Die binding blijft, ook als je het niet helemaal met elkaar eens bent.

Bij de bouwmarkt liggen nog stapels vlaggen met gespiegelde opdruk. Zó afgeprijsd dat we er vluchtelingen mee kunnen toedekken. Misschien moet ik er een paar zelf inslaan. Om mijn vrouw op temperatuur te houden. Overdag stoken we op 20,5 0 C. En dan nóg is het soms koud. Logisch als je de hele dag stilzit in een rolstoel. Ook met ons redelijk goed geïsoleerde huis zal er geld bij moeten. Maar wat mij betreft hoeft den Haag niet alles op te lossen. Een keer nadenken over ons uitgavenpatroon is echt niet verkeerd.

Mantelzorger ontzorgt

Terwijl ik dit opschrijf, vraag ik me af of dit wel klopt. Is verzorgen tegelijk ontzorgen? Zolang ik zorg, hebben familie en vrienden minder zorgen aan het hoofd. En ik ontzorg de wachtlijsten van verpleeghuizen en verminder ook de hoofdpijn van zorgmanagers een beetje, die hun personeel niet weten vast te houden. Misschien zit daar de waarde van mantelzorg wel. Meer kwaliteit tegen minder geld. Maar kijken de mensen die zorg nodig hebben er ook altijd zo tegen aan? Voer voor een volgende blog. Coltrui aan, sjaal om en snel typen met vingerhandschoenen.

Ik ben Koen
Ik ben Koen. In 1981 ben ik getrouwd met Wil. Drie jaar later werd haar vermoeden bevestigd: Multiple Sclerose (MS) . Wat dat voor ons met zich meebracht? In mijn blogs wil ik jullie daarover bijpraten aan de hand van actuele thema’s.