Blog van Koen

De spanning hangt in de lucht

Terwijl de wereld in oorlog is, zit ik te neuzelen over mantelzorg. Dat voelt ongemakkelijk. We hebben het hier nog goed. Iets om te waarderen, te verdedigen en om voor te ‘vechten’.  Opgeven is geen optie. Zolang het kan, probeer ik verder te gaan met te doen wat nodig is. Het leidt gelijk af van de die heel grote vraagstukken.

Ontbijt op bed

Mijn vrouw ligt nog te ronken als ik beneden kom. Met: ‘Kóffie!’ krijg ik haar wel wakker. ‘Beetje geslapen?’ Gelukkig slapen we meestal goed. Ik leg spullen voor de thuiszorg klaar en lees wat voor uit de krant waarbij ik het slechte wereldnieuws probeer te omzeilen.

Ochtenddrukte

Het goede nieuws komt vandaag uit de tuin. De zon schijnt; ‘onze’ twee Turkse tortelduiven had ik er al eerder over gehoord: het voorjaar hangt in de lucht. Nu is het serieuze werk begonnen, op de schutting in de tuin. Ze zijn aan elkaar gewaagd en hebben er duidelijk zin in. De volgende stap is de restauratie van hun onderkomen aan de overkant. Ze gaan ervoor maar zijn ook alert op nestrovers. Net mensen. Misschien kan ik er wat van leren. Doorgaan als het tegenzit.

Siësta

Sinds ik pensionado ben, neem ik het er nog even van zodra de thuiszorg binnen is. Terwijl ik wegsluimer, order ik m’n gedachten over de post, e-mails en onlineberichten van de instanties waarmee we te maken hebben. Rond de jaarwisseling is dat altijd meer: een budget dat verandert, een aangepaste regeling. En het is opletten: ‘gebruik altijd het meest recente formulier van onze website, ander kunnen we uw inzending niet behandelen.’

Take Away

Als mijn vrouw in de kleren zit en is bijgekomen van de zorgzaken, doet ze de afwas in de aangepaste keuken en zet ze het tweede bakkie. Dat gaat nu beter met de mini koffiecorner die ik heb gemaakt. Beter te bedienen vanuit de elektrische rolstoel. Het is wel een ‘take away’ geworden. Inschenken en meenemen.

Aan de bak

Soms trek ik een dagje uit voor klussen in huis. Wat nieuwe tochtwering, kapotte wandtegels in de keuken vervangen- na gedoe door lekkage, de oprit bij de voordeur aanpassen nadat we de kruipruimte hebben laten isoleren. Het lijstje ‘Things to do’ schuift langzaam maar zeker een beetje door. Iets eraf, iets erbij. Maar niet vandaag.

Beter iets dan niets

Er is nieuws van de Zorgverzekeraar over de verlengingsaanvraag voor een persoonsgebonden budget (pgb). Na twee onterechte afwijzingen eind 2023 heb ik samen met de Thuiszorg een nieuwe aanvraag ingediend. Die hebben we nu zó geschreven dat elke leek het kan begrijpen. Een overijverige medewerkster heeft toch wat gevonden. Niet steekhoudend maar liever een compromis dan een open dossier.

Gratis, maar niet voor niets

Goed nieuws: Onze gemeente stelt het uurloon voor informele Huishoudelijke Hulp in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) naar boven bij. Dank aan de bestuursrechter! Helaas verzuimt de Wmo om de veranderingen aan de Sociale Verzekeringsbank door te geven… Dus wordt fout op fout gestapeld. Ik speel Intermediair tussen beide clubs. Mantelzorger: een beroep met uitdagingen.

Morgen laat ik me graag bijpraten door de vogels in de tuin.

 

Ik ben Koen
Ik ben Koen. In 1981 ben ik getrouwd met Wil. Drie jaar later werd haar vermoeden bevestigd: Multiple Sclerose (MS) . Wat dat voor ons met zich meebracht? In mijn blogs wil ik jullie daarover bijpraten aan de hand van actuele thema’s.