Blog van Koen

Stigmatiserend afvalbeleid

‘Hey Koen, waarom hebt u een rooie kliko? Die heb ik nog nóóit gezien! Waar is dat voor?’

De vraag is van een buurjongen, een jaar of tien. Hij brengt zijn kliko met grijze deksel- restafval- en ik de mijne met een knalrood deksel naar de verzamelplek. Ik krijg het een beetje benauwd; hoe beantwoord ik zijn logische vraag?

‘Die rooie is voor ‘medisch’ afval’ zou ik moeten zeggen. Dat zou nog meer terechte en lastige vragen geven. Dus zeg ik tegen hem: ‘Wij hebben soms rommel die een ander niet heeft (…)’. Gelukkig wordt hij afgeleid door vriendjes op straat en vergeet mijn rode deksel. Maar ik niet…

Scheiden aan de bron…

Onze gemeente is in 2023 overgegaan op Diftar. Het systeem om huishoudelijk afval gescheiden aan te bieden. Er zijn milieuparkjes voor glas, mobieltjes, batterijen e.d. Thuis een zak voor PMD en 3 kliko’s: groen voor tuingroen en blauw voor papier en grijs voor restafval. Voor als je dat nog hebt na al die scheidingen.

…dát doe ik al wel

Door dat nieuwe systeem moet voor elke leging van een restafvalbak van 60 liter bijna € 4 betaald worden. De meesten redden het met 5 keer per jaar i.p.v. 25. Dat kost zo’n € 20.

Maar dumpen: …

Sommige inwoners zijn erg creatief geworden zodat ze een paar euro besparen en het beleid kunnen dwarsbomen. De één propt er in het donker nog wat bij in een andere bak. Een ander dumpt zakken vol naast ondergrondse afvalbakken en vaker wordt er restafval in de PMD- zakken gevonden. Dan heb je nog containers van aannemers waar nog wel wat bij kan. Raampje van de auto open, een goeie zwaai, plankgas weg en weer wat verdiend. Lekker puh.

…niks voor mij

Ik zie het mij nog niet doen. Elke dag een zakje troep kwijt zien te raken… Omdat je met ziekte en handicap langer thuis moet en wilt blijven wonen. En dus gaat mijn half volle grijze kliko elke twee weken aan straat. En dat kost ons dus zo’n € 80 per jaar extra. Als dat nou de enige extra zorgkosten zouden zijn…

En dus…

Ik heb mijn verhaaltje bij de afvalcoaches en de gemeente neergelegd. En jawel: er is begrip. Een ambtenaar bedacht dat ik een pasje voor de ondergrondse kon krijgen hier in de wijk. De thuiszorg kan ons za(a)kje daar wel brengen, toch? Dat ga ik ze echt niet vragen.
Het alternatief dat uit de beleidskoker komt, is een extra kliko; voor medisch afval. Ik zet dan de grijze en de rode aan straat die tegelijk in dezelfde auto geleegd worden. Waar blijft mijn motivatie voor afval scheiden?

… zoeken we verder

Los het eenvoudig op. Geen pasje, geen extra kliko in stigmatiserend rood. Regel een reductie op het tarief of de jaarafrekening.
‘Probeer het eens bij de wethouder…’, zei de ambtenaar. ‘Wij zijn maar uitvoerend. Híj gaat over het beleid.’
Inmiddels staat die rode kliko alle aandacht te vragen in de tuin. Er staan vier kleuren, maar ik zie er maar één. Geleverd zonder overleg. Deze blog stuur ik wel naar de wethouder. Wie weet.

 

Ik ben Koen
Ik ben Koen. In 1981 ben ik getrouwd met Wil. Drie jaar later werd haar vermoeden bevestigd: Multiple Sclerose (MS) . Wat dat voor ons met zich meebracht? In mijn blogs wil ik jullie daarover bijpraten aan de hand van actuele thema’s.