Verhalen van jonge mantelzorgers: Deel je zorg!

Zorgen voor een ziek familielid kan best pittig zijn. Op deze pagina vertellen jonge mantelzorgers hoe zij hier mee omgaan.

Mia zorgt voor haar moeder, broertjes en zusje

Mia’s moeder heeft een aandoening van het afweersysteem en heeft daardoor veel hulp nodig. Mia vindt het belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen, anders kan ze dat niet voor anderen. Ook vindt ze het belangrijk om hulp te zoeken; er zijn mensen die kunnen helpen. Zo sta je er niet alleen voor.

Michael zorgt voor zijn zusje Cheryl

Michael (33 jaar) maakte al in zijn puberteit de keuze om de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Zijn zusje heeft een zeldzame ziekte, waardoor ze een ontwikkelingsachterstand heeft. Michael heeft zijn zorg bespreekbaar gemaakt op zijn werk. Hierdoor kon hij minder uren werken.

Inge is student en zorgt voor haar moeder

Inge (19 jaar) is een jonge student die voor haar moeder zorgt. Deze zorg is intensief, omdat ze thuis ook een broertje en zusje heeft rondlopen. Daarom deelt ze haar zorg met een vertrouwenspersoon op school. Nu krijgt Inge hulp van anderen en voelt ze zich meer begrepen.

Jolinda is student en zorgt voor haar chronisch zieke vader en autistische broer

Jolinda is wo-student. Door de situatie thuis heeft Jolina burn-out klachten gekregen, waardoor zij tijdelijk moest stoppen met de opleiding. Hier heeft ze geleerd haar grenzen aan beter aan te geven. Het praten over haar situatie met mensen op de universiteit heeft haar enorm geholpen.

Jamielee zorgt voor haar chronisch zieke moeder

Naast haar hbo-opleiding (inmiddels afgerond) zorgt Jamielee ook voor haar chronisch zieke moeder. Vooral de angst en stress die haar thuissituatie met zich meebrengt vielen haar zwaar. Ook vond zij werk, mantelzorg en studie zwaar om te combineren. Jamielee vertelt in dit filmpje over haar ervaring, en waar zij toen zij studeerde veel behoefte aan had.

Femke zorgt voor haar zus Floor

Femke (16) vertelt openhartig over haar leven samen met haar zus Floor (20). Floor lijdt aan het RETT syndroom en heeft daardoor een meervoudige handicap. Lees het verhaal.

Lois deelt haar ervaring over studie & mantelzorg

Als haar broertje met autisme boos was, kreeg Loïs hem rustig. Als haar vader, die sinds haar tiende MS heeft, hulp nodig had, hielp ze hem met eten. En toen haar moeder borstkanker kreeg was dat wel een klap, maar zette ze ook daar haar schouders onder. Lees haar verhaal.