Mantelzorg en het coronavirus
Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Je leest hier alles over corona en mantelzorg.
Veelgestelde vragen over het coronavirus
De zorg voor je naaste thuis
Welke hulp is er voor mijn naaste bij het boodschappen doen?
Kan je naaste zelf geen boodschappen doen en is er niemand in de buurt die dat kan overnemen? Alternatieven:
- Bestel boodschappen online en laat ze bij je naaste bezorgen.
- Uitleg over online boodschappen doen:
Boodschappen doen via internet - Supermarkten en slagers verkopen vaak kant-en-klaarmaaltijden.
- Vraag mensen in de straat om boodschappen te doen. Ken je niemand in de straat van je naaste? Doe een briefje door de brievenbussen in de straat, vraag om hulp. Veel mensen willen graag helpen. Laat de boodschapper (jou of je naaste) een Tikkie sturen via Whatsapp om de kosten te verrekenen. Of maak het bedrag over. Geef nooit een pinpas mee, om misbruik te voorkomen. Betaal ook niet met contant geld, om besmetting te voorkom
- Bel het lokale steunpunt mantelzorg of de gemeente: zij kunnen een vrijwilliger inschakelen voor boodschappenhulp.
Wat als ik zelf corona krijg en langere tijd uitval als mantelzorger? Kan ik me daarop voorbereiden?
Als je zelf niet meer kunt zorgen, dan moet iemand anders de zorg van je overnemen. Dit kan onverwachts gebeuren.
Het is dan handig als alle informatie over medicijnen, allergieën, belangrijke telefoonnummers en instructies voor de verzorging op papier staan.
Je kunt uit voorzorg vast een overzicht maken aan de hand van een checklist.
Je kunt de checklist ook bestellen als invulboekje.
Natuurlijk kun je ook zelf in een notitieboekje de belangrijkste zaken over de zorg en ondersteuning van je naaste opschrijven.
Naast het maken van een overzicht, kun je ook alvast bedenken wie de zorg van je kan overnemen. En met deze personen afspraken maken.
Waar kan ik terecht met vragen over het persoons gebonden budget (pgb) van mijn naaste?
Bij algemene vragen over een pgb kun je bellen met de Mantelzorglijn. Vaak kunnen we je goed op weg helpen.
Heb je specifiekere vragen? Neem dan contact op met Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een persoons gebonden budget.
Lees ook de adviezen van Per Saldo over het pgb in tijden van corona en volg hun nieuwsberichten.
Andere informatiebronnen
Rijksoverheid – veelgestelde vragen pgb
Per saldo Hulpgids – zoeken zorgaanbieder die via het pgb werkt
Welke (lokale) organisaties kunnen helpen bij de zorg voor mijn naaste?
Heb je hulp nodig bij de zorg voor je naaste? Kijk eerst wie in je eigen netwerk of in dat van je naaste kan helpen. Is daar onvoldoende ondersteuning te vinden, dan kun je bij onderstaande organisaties terecht.
Weet je niet precies waar je moet zijn voor hulp? Bel of mail met de Mantelzorglijn en we denken met je mee: 030 760 60 55 (werkdagen 9 – 17 uur); mantelzorglijn@mantelzorg.nl
Steunpunt mantelzorg
In elke gemeente is een steunpunt mantelzorg. Google op de naam van de gemeente waar je naaste woont en het trefwoord ‘mantelzorg’. Meestal vind je dan de naam en contactgegevens van de organisatie. Kom je er niet uit? Bel de Mantelzorglijn en we zoeken het voor je op.
Een steunpunt kent de lokale situatie goed, en kan je de weg wijzen naar hulp en ondersteuning in de woonplaats van degene voor wie je zorgt.
Vrijwilligerscentrale
Via de vrijwilligerscentrale in de woonplaats van je naaste is vaak veel praktische hulp mogelijk, zoals boodschappen doen, medicijnen ophalen, vervoer, klusjes in huis en tuin. Bel en stel je vraag!
Afdeling Wmo of het sociaal wijkteam van de gemeente
Ook de gemeente kan veel hulp bieden, bijvoorbeeld in de vorm van huishoudelijke hulp, dagbesteding of respijtzorg. Tevens kun je er terecht voor woningaanpassingen en hulpmiddelen.
Zorgkantoor
Woont je naaste thuis met een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz)? Dan kun je bij vragen over (extra) zorg en ondersteuning bellen met het zorgkantoor (in plaats van met de gemeente/Wmo/sociaal wijkteam).
Je kunt hier opzoeken onder welk zorgkantoor je naaste valt en wat de contactgegevens zijn.
Thuiszorg
Voor hulp bij persoonlijke verzorging, medicijnen toedienen en wondverzorging kun je terecht bij de thuiszorgorganisatie.
Huisarts
Wordt de zorg je echt teveel en is hulp via bovenstaande organisaties niet voldoende of niet beschikbaar? Of is doordat al het zorgen je boven het hoofd groeit sprake van een crisis? Bel dan je huisarts, hij kan je helpen bij het vinden van een oplossing of je doorverwijzen naar hulp.
Daarnaast is de huisarts natuurlijk je aanspreekpunt voor alle medische vragen.
Cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar
Hulp nodig bij het regelen van zorg of ondersteuning? Een cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar kan je daarbij helpen.
Informatie over cliëntondersteuning
Informatie over een mantelzorgmakelaar
Wil je meer informatie hebben over deze ondersteuningsmogelijkheden, of zoek je contactgegevens? Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55.
Casemanager dementie
Is je naaste dementerend en is er een casemanager dementie die jullie begeleidt? Wellicht kan de casemanager ook helpen bij de knelpunten waar je door corona als mantelzorger tegenaan loopt.
Particuliere organisaties
Er zijn steeds meer particuliere organisaties die ter ondersteuning van de mantelzorger hulp aan huis bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan licht huishoudelijk werk, meegaan naar arts en ziekenhuis, boodschappen doen, gezelschap houden, hulp bij administratie, kleine klussen in en om de woning, tuinonderhoud, slaapdiensten, zorg voor huisdieren.
Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de organisatie en aangeven welke hulp je wenst. Het uurtarief voor de diensten ligt meestal rond de 20 – 25 euro per uur.
De hulp van particuliere organisaties betaal je vaak zelf. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten als je een aanvullende verzekering hebt. Neem contact op met jouw verzekeraar en vraag wat de mogelijkheden zijn. Heeft je naaste een indicatie via de Wmo, Jeugdwet, Wlz of zorgverzekeringswet, dan kan de inzet van een particuliere organisatie soms via een pgb vergoed worden. Daarnaast zijn de kosten mogelijk aftrekbaar van de belasting.
We noemen een aantal landelijk of regionaal opererende organisaties: www.saaraanhuis.nl | www.mantelaar.nl | www.seniorservice.nl | www.zorgmies.nl | www.fleurdedag.nl | www.homeinstead.nl|
Let op: dit is slechts een selectie. Google op ‘particuliere thuiszorg’ of ‘vervangende mantelzorg’ en de naam van de woonplaats waar degene voor wie je zorgt woont. Je ziet dan welke particuliere organisaties in de regio actief zijn.
Meer informatie
Een overzicht van de hulp die je kunt krijgen is ook te vinden in de Zorgladder Mantelzorg.
Ik kan niet of minder op bezoek gaan bij mijn naaste. Welke alternatieven zijn er?
Denk aan:
- Bel vaker. Misschien kun je met een aantal familieleden en bekenden een rooster maken, zodat er iedere dag iemand met je naaste belt.
- Maak eventueel gebruik van beeldbellen. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype, Facetime, Zoom. Als je zelf niet zo goed thuis bent in het gebruik van deze middelen, vraag dan om hulp in je omgeving.
- Op de site van Seniorweb lees je meer over beeldbellen
- WhatsApp biedt vele mogelijkheden: stuur een spraakbericht, foto’s, filmpjes en breng zo wat levendigheid van je dag bij je naaste in huis.
- Het Ouderenfonds heeft een helpdesk Welkom Online. Voor hulp bij beeldbellen en contact houden via social media.
- Stuur post. Een kaartje of brief, tekeningen van de (klein)kinderen. Schrijf bijvoorbeeld over wat je vandaag gedaan hebt. Of over leuke herinneringen die je samen hebt, misschien omlijst met een een oude foto.
- Is je naaste een beetje handig op een smartphone of tablet? Dan zijn er veel spelletjes die je samen op afstand kunt spelen, denk aan Wordfeud, Ruzzle of Patience.
Zie voor meer informatie over de digitale manieren van contact houden de veelgestelde vragen in het onderdeel Digitale ondersteuning. Daar vind je linkjes naar uitleg over beeldbellen, online boodschappen doen en gebruik van social media.
Ik ben verkouden, daardoor kan ik niet op bezoek. Wie neemt de zorg nu over?
Ben je zelf verkouden, heb je verhoging of koorts? Ga niet naar je naaste toe, maar ga op zoek naar alternatieven.
Zijn er bijvoorbeeld familieleden, buren, kennissen of vrienden die tijdelijk de mantelzorgtaken van je kunnen overnemen? Of misschien mensen die ze kennen via de kerk, sportvereniging, ouderenbond of hobbyclub?
Je voelt je wellicht bezwaard om hulp te vragen, maar besef goed dat het belangrijk is dat jouw naaste geholpen wordt en dat veel mensen het juist fijn vinden wanneer ze concreet weten waarmee ze kunnen helpen. Vraag tijdig om hulp, wacht niet tot het echt niet meer gaat.
Ken je mensen aan wie je hulp kunt vragen maar heb je geen contactgegevens? Maak dan gebruik van social media. Meestal is een persoon snel gevonden bijvoorbeeld via Facebook of LinkedIn. Ken je niemand in de straat van je naaste? Doe een briefje door de brievenbussen in de straat en vraag om hulp.
Heeft je naaste thuiszorg? Neem dan met de thuiszorgorganisatie contact op en meld dat je momenteel niet bij jouw hulpbehoevende naaste mantelzorg kunt verlenen. Óf de thuiszorgorganisatie extra taken op zich kan nemen, zal afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de organisatie.
Ook via het steunpunt mantelzorg in de woonplaats van je naaste en via het Wmo-loket van de gemeente kun je om hulp vragen. En in noodgevallen natuurlijk ook via de huisarts.
Zie daarnaast ook de landelijke initiatieven voor hulp onder het kopje ‘Landelijke informatie’.
Ik ga op bezoek bij mijn naaste die zelfstandig thuis woont Waar moet ik rekening mee houden?
Ga je op bezoek bij een naaste met een kwetsbare gezondheid en/of hoge leeftijd? Houd je dan goed aan de regels van het RIVM.
Dus ga alleen als je je fit voelt, en als je naaste die je bezoekt ook geen klachten heeft die wijzen op mogelijke besmetting met het coronavirus. Ook in huis en tuin van je naaste geldt: houd 1,5 meter afstand. Was je handen regelmatig en blijf thuis als je verkouden bent. De basisregels nog eens nalezen? Ze staan hier op een rijtje.
Ook al kun je op bezoek bij je naaste met een kwetsbare gezondheid en/of hogere leeftijd, de overheid geeft wel aan dat deze groep mensen extra voorzichtig moet blijven.
Veel maatregelen zijn sinds eind mei versoepeld, maar de gezondheid van je naaste blijft kwetsbaar en het virus kan nog steeds vervelend toeslaan. Die laatste twee zaken zijn niet veranderd sinds eind mei.
Vragen over een bezoek aan je naaste? Bel gerust even met de Mantelzorglijn voor advies.
De zorg voor je naaste in een zorginstelling
Nemen verpleeghuizen nieuwe bewoners op in deze tijden van corona?
Als er plek is, kunnen nieuwe cliënten in principe in verpleeghuizen terecht.
Staat je naaste op de wachtlijst voor opname in een verpleeghuis en komt er een plaats vrij, overleg dan goed met je naaste, de familie, huisarts, specialist ouderengeneeskunde en de instelling wat op dit moment wijs is om te doen. In veel gevallen is het nodig en belangrijk de opname door te laten gaan. Soms is het goed een opname uit te stellen.
Voor meer informatie kun je voor overleg over jullie specifieke situatie bellen met de zorginstelling waar je naaste op de wachtlijst staat.
Ik wil mijn naaste die in het verpleeghuis woont daar ophalen en (voorlopig) bij mij laten wonen. Maar is dat verstandig?
Onder bepaalde voorwaarden kun je je naaste mee naar huis nemen. Hetverpleeghuis zal bijvoorbeeld beoordelen of het veilig en verantwoord is, voor je naaste en voor jou. En of thuis de medische en verpleegkundige zorg gegeven kan worden die nodig is.
Waar moet je aan denken?
Denk er goed over na voor je besluit je naaste in huis te nemen. En bespreek dit ook altijd uitgebreid met de zorginstelling waar je naaste woont.
Belangrijke onderwerpen om zelf over na te denken en met de zorginstelling over af te stemmen:
- Is verhuizing van je naaste vanuit fysiek, medisch en psychisch oogpunt verstandig?
- Hoe groot is de kans op besmetting van je naaste als hij bij jou thuis woont? Kun je garanderen dat die minimaal is?
- Hoe staat je naaste er zelf in?
- Is er thuis voldoende mantelzorg beschikbaar? Verpleeghuiszorg is 24uurs zorg. Wat betekent dat het voor je naaste – ook bij een tijdelijke verhuizing naar huis – belangrijk is dat er 24 uur per dag iemand in de buurt is die zo nodig hulp en zorg kan bieden. Dat is intensief, en kan zeker als je naaste langer bij je woont een zware klus zijn.
- Wat als je zelf ziek wordt en/of besmet raakt met het coronavirus, kan iemand de mantelzorg voor je naaste dan van je overnemen? Zo ja, wie? Maak alvast afspraken.
- Welke professionele zorg is er thuis nodig? En is die zorg te realiseren? In bepaalde regio’s is het momenteel lastig voldoende thuiszorg te krijgen.
- Kan het verpleeghuis thuis zorg en benodigde materialen (bijvoorbeeld incontinentiemiddelen) leveren? En wie betaalt dat? Maak daar afspraken over met de zorginstelling en/of het zorgkantoor. De zorginstelling is niet verplicht de zorg thuis te regelen en te financieren. De afspraken die je onderling maakt worden meestal op papier gezet en ondertekend door jou en de zorginstelling.
Terugkeer naar het verpleeghuis
Als de zorg thuis toch te zwaar blijkt te zijn, is de kans aanwezig dat de zorginstelling je naaste niet opnieuw opneemt als er beperkende bezoekmaatregelen gelden. Dit om mogelijke besmetting van bewoners en medewerkers door je naaste te voorkomen.
Zorginstellingen dienen normaal gesproken een bewoner uit te schrijven als deze langer dan 14 dagen aaneengesloten niet in de zorginstelling verblijft. In verband met corona zijn hier soms uitzonderingen op mogelijk. Maak hierover heldere afspraken met de instelling en leg deze schriftelijk vast.
Bij terugkeer van je naaste in het verpleeghuis kan het zijn dat hij eerst twee weken in quarantaine moet. Zeker voor kwetsbare ouderen is twee weken een lange (en eenzame) periode.
Maak heldere afspraken
Nogmaals: denk er goed over na voor je besluit je naaste in huis te nemen, aangezien dit veel consequenties heeft.
Als je ertoe besluit: maak afspraken met de zorginstelling over verantwoordelijkheden en kosten. En overleg zo nodig ook met het zorgkantoor (waar financiering van de verpleeghuiszorg – ook in de thuissituatie – vandaan komt).
Weten onder welk zorgkantoor je naaste valt? Je kunt het opzoeken op de site van Zorgverzekeraars Nederland.
Waar kan je hulp krijgen?
Voor het regelen van zorg thuis kun je de hulp inroepen van een cliëntondersteuner Wlz. Ook een mantelzorgmakelaar kan helpen.
Hoe houd ik als ik tijdelijk niet op bezoek kan contact met mijn naaste in een zorginstelling?
Kun je door een uitbraak van corona in de zorginstelling van je naaste tijdelijk niet op bezoek? Probeer op andere manieren contact te houden:
- Bel vaker. Misschien kun je met een aantal familieleden en bekenden een rooster maken, zodat er iedere dag iemand met je naaste belt.
- Maak eventueel gebruik van beeldbellen. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype, Facetime, Zoom. Als je zelf niet zo goed thuis bent in het gebruik van deze middelen, vraag dan om hulp in je omgeving.
- Op de site van Seniorweb lees je meer over beeldbellen.
- WhatsApp biedt vele mogelijkheden: stuur een spraakbericht, foto’s, filmpjes en breng zo wat levendigheid van je dag bij je naaste in huis.
- Het Ouderenfonds heeft een helpdesk Welkom Online. Voor hulp bij beeldbellen, contact houden via social media etc.
- Stuur post. Een kaartje of brief, tekeningen van de (klein)kinderen. Schrijf bijvoorbeeld over wat je vandaag gedaan hebt. Of over leuke herinneringen die je samen hebt, misschien omlijst met een een oude foto.
- Is je naaste een beetje handig op een smartphone of tablet? Dan zijn er veel spelletjes die je samen op afstand kunt spelen, denk aan Wordfeud, Ruzzle of Patience.
Vraag zo nodig de instelling waar je naaste woont om te helpen het contact via de telefoon, WhatsApp of ander middel tot stand te brengen. Misschien is het mogelijk een vast moment op de dag af te spreken waarop er onder begeleiding contact is?
Zie voor meer informatie over de digitale manieren van contact houden de veelgestelde vragen in het onderdeel ‘Digitale ondersteuning’. Daar vind je linkjes naar uitleg over beeldbellen, online boodschappen doen en gebruik van social media.
Waar vind ik informatie over de corona(bezoek)regels die gelden in zorginstellingen?
Welke afspraken zijn er over de bezoekregeling in verpleeghuizen?
Na een periode van geen bezoek zijn er gelukkig sinds eind juni – als er in een verpleeghuis geen besmettingen zijn met corona – vanuit de overheid geen beperkingen meer voor bezoek. Zowel niet qua frequentie en duur als qua aantal bezoekers.
Elke instelling mag zelf invulling geven aan de bezoekregeling en afspraken maken over hoe vaak en hoe lang bezoek kan komen. De afspraken moeten worden afgestemd met de cliëntenraad en de ondernemingsraad van de instelling.
Heb je vragen over de bezoekregeling van het verpleeghuis waar je naaste woont? Stem af met het afdelingshoofd of de locatiemanager. Of neem contact op met de cliëntenraad. De cliëntenraad is als vertegenwoordiger van bewoners en familie betrokken bij de het opstellen en aanpassen van de bezoekregeling en heeft regelmatig overleg met het management van de instelling. Ook als er dingen niet goed verlopen, kun je dit met de cliëntenraad bespreken.
ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl maakten een handreiking aan de hand waarvan verpleeghuizen een goede bezoekregeling kunnen uitwerken. Lees hier meer over de handreiking (inmiddels is er een tweede versie).
Vragen over de bezoekregeling in verpleeghuizen, behoefte om even je verhaal te doen of te overleggen omdat de zorginstelling (te) beperkt bezoek toelaat? Neem gerust contact op met de Mantelzorglijn.
Testen en vaccinatie
Mijn naaste woont in een verpleeghuis/zorginstelling, moet ik toestemming geven voor vaccinatie?
Als je naaste niet meer zelf kan beslissen moet de wettelijk vertegenwoordiger of naaste familie toestemming geven. De zorginstelling stuurt je in dat geval een informatiebrief en toestemmingsformulier. In het toestemmingsformulier staat ook voor welk vaccin je toestemming geeft.
Heb je vragen over de vaccinaties? Bespreek deze dan met de zorgmedewerkers of instellingsarts.
Voorbeeldinformatiebrieven en toestemmingsformulieren kun je alvast bekijken op de website van Verenso.
Meer informatie
Dementie en vaccineren: Vragen over coronavaccinatie | Dementie.nl
Wanneer worden Pgb-zorgverleners gevaccineerd?
Alle individuele zorgverleners die je inhuurt vanuit een pgb kunnen vanaf februari een vaccin krijgen. Dit geldt voor formele en informele zorgverleners. Hieronder vallen dus ook mantelzorgers die (deels) vanuit een pgb betaald worden. Het geldt voor pgb-zorgverleners die verpleging, verzorging, huishoudelijke hulp, maaltijdondersteuning en individuele begeleiding geven.
Pgb zorgverleners vallen in in de vaccinatiestrategie onder de groepen medewerkers gehandicaptenzorg en/of wijkverpleging en de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo.
Pgb-zorgverleners krijgen een uitnodiging voor vaccinatie via de SVB. Wanneer deze uitnodiging wordt verstuurd is nog niet bekend. Voor zorgverleners met een overeenkomst uit de zorgverzekeringswet waarbij de administratie niet via de SVB loopt, wordt nog gezocht naar een oplossing.
Tip: houdt de website van Per Saldo in de gaten voor het laatste nieuws. Nieuws – Per Saldo | pgb
Wanneer krijgt mijn kwetsbare naaste een vaccinatie?
Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling worden vanaf januari gevaccineerd. Op 18 januari worden de eerste verpleeghuisbewoners gevaccineerd. De huisarts of instellingsarts zal de vaccinatie geven.
Zorgvragers tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie worden vanaf februari gevaccineerd. De uitnodiging voor een vaccinatie komt van de huisarts.
De zorgvragers van 60 jaar en ouder die thuis wonen zijn vanaf februari aan de beurt. Hoe ouder je bent, hoe eerder je aan de beurt bent voor vaccinatie. Een uitnodiging voor vaccinatie krijg je via de GGD of huisarts. Je kan de prik krijgen op een centrale locatie of bij de huisarts. Zorgvragers die niet mobiel zijn krijgen een uitnodiging van de huisarts voor een prik thuis of in de praktijk.
N.B. Bovenstaande is de situatie op 18 januari. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken, zie het stroomschema vaccinatiestrategie (update) | Publicatie | Rijksoverheid.nl
Wat valt er onder een medische indicatie?
Hier vallen mensen onder met afwijkingen aan de luchtwegen en longen, met een chronische stoornis van de hartfunctie, diabetes mellitus, chronische nierinsufficiëntie (dialyse en niertransplantatie-patiënten) en patiënten met een afweerstoornis of die behandeld worden met immunosuppressiva leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties.
De huisarts kan op basis van de persoonlijke medische achtergrond afwegen of er sprake is van een medische indicatie voor COVID-19 vaccinatie. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.
Krijgen mantelzorgers voorrang bij het vaccineren tegen het coronavirus?
De huidige stand van zaken is dat mantelzorgers niet als aparte groep zijn opgenomen in de vaccinatiestrategie. Dit betekend dat mantelzorgers géén voorrang krijgen. Mantelzorgers vallen onder de algemene doelgroepen, zoals die voor iedere niet-zorgverlener gelden.
Wel is het zo dat mensen die 60 jaar of ouder zijn, of een medische indicatie hebben, als een van de eersten (waarschijnlijk vanaf februari/maart) worden gevaccineerd. Een groot deel van de mantelzorgers valt binnen deze categorie en zal dus al met deze groep gevaccineerd worden.
Helaas zijn er groepen mantelzorgers die tussen wal en schip vallen. Bijvoorbeeld ouders van zorg intensieve kinderen die thuis voor hun kind zorgen, of mantelzorgers van volwassen met Wlz zorg thuis. MantelzorgNL vindt dat mantelzorgers die in een kwetsbare situatie intensieve zorg leveren in aanmerking moeten komen voor versnelde vaccinatie. Wij blijven in overleg met het ministerie van VWS om meer prioriteit aan deze mantelzorgers te geven.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over vaccinatie? Houd de website (nieuwsberichten op de homepage) in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meer informatie
Rijksoverheid – vaccinatie tegen het coronavirus
Hoe maak ik een afspraak om te laten testen of ik het coronavirus bij me draag?
Iedereen met klachten – volwassenen en kinderen – kan zich laten testen op het coronavirus.
Bel 0800 – 1202 of maak online een afspraak via www.coronatest.nl
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Maak een afspraak voor een test op een testlocatie bij jou in de buurt. Je hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing.
Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Zorg dat je je Burgerservicenummer (BSN) bij de hand hebt als je belt. Voor het online maken van een afspraak moet je inloggen met je DigiD.
Testen heeft overigens alleen zin wanneer je klachten hebt. En de test kan alleen laten zien of je corona hebt op het moment dat de test wordt afgenomen. Je kunt niet laten onderzoeken je eerder corona hebt gehad.
Uitlegvideo ‘Hoe werkt een coronatest’ op YouTube
Wanneer moet je 0800-1202 NIET bellen?
- Als je klachten passend bij het coronavirus gehad hebt maar nu niet meer hebt (de GGD test niet of je het coronavirus hebt gehad).
- Als je vragen hebt over het coronavirus en geen afspraak wilt maken voor een test. Bel dan naar 0800-1351.
- Als je zware klachten hebt. Bel dan met je huisarts of huisartsenpost.
- Als je klachten passend bij corona én andere aandoeningen hebt. Een chronische ziekte bijvoorbeeld of kanker. Bel dan met je huisarts of behandelend arts.
- Bel bij levensbedreigende spoed altijd 112.
Kinderen testen
Heeft je kind klachten passend bij het coronavirus? Dan kan je kind getest worden. Ook hiervoor kun je via 0800-1202 een afspraak te maken.
Kinderen van 12 tot en met 17 jaar moeten toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer het kind om aan de telefoon te komen om toestemming te geven.
Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf een afspraak maken via 0800-1202.
Sneltesten
Op steeds meer plekken in het land kan de GGD nu ook een sneltest af nemen. Met een sneltest krijg je binnen een paar uur de uitslag. Bij een normale test duurt dit gemiddeld 24-48 uur. Is het voor de mantelzorg van belang om snel de uitslag te weten? Bel naar 0800-1202 om te informeren naar een mogelijkheid voor sneltest bij jou in de buurt.
Meer informatie
Lees meer over het testen op de website van de Rijksoverheid.
Mondkapjes
Wanneer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht? Waar kan ik niet-medische mondkapjes kopen?
Wanneer is een mondkapje verplicht?
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil de regering het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke ruimtes verplichten vanaf 1 december. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
De mondkapjesplicht geldt voor publieke binnenruimten zoals winkels, bioscopen, restaurants etc. Bij bezoek aan de kapper, of bij andere contactberoepen, moet ook een mondkapje worden gedragen. Let op: In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht maar vanaf 1 december geldt dit ook op het station en bij de bushalte.
Lees hier meer over de mondkapjesplicht.
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.
Hoe kom ik aan mondmaskers?
Je naaste (mogelijk) besmet: mondkapjes via de huisarts en apotheek
Is je naaste die zelfstandig thuis woont (mogelijk) besmet met corona, verzorg je hem of haar en kun je daarbij niet altijd de 1,5 meter afstand houden? Dan komt je naaste in aanmerking voor beschermende materialen via een recept van de huisarts of GGD. Je leest er meer over bij de vorige vraag in het onderdeel ‘Testen’.
Overige situaties: mondmaskers zelf kopen of maken
Voor alle overige situaties geldt dat je zelf een niet-medisch mondmasker moet kopen, of zelf kunt maken. Een sjaal of bandana mag niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje.
Kopen kan op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld bij drogisten en supermarkten. Ook online zijn er veel mogelijkheden. De Consumentenbond maakte een lijst van betrouwbare websites . Let op: de webwinkels op deze lijst hebben het Thuiswinkel Waarborg Keurmerk. Dit geeft aan dat dit betrouwbare verkooppunten zijn. Het zegt niks over de kwaliteit van de mondkapjes.
Meer informatie
Op de volgende websites vind je heldere en betrouwbare informatie over mondkapjes:
Website Rijksoverheid – veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes
Moet je in publieke ruimtes ook een mondkapje dragen, als je een beperking of chronische ziekte hebt?
Het dringende advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes (winkels, musea, restaurants, theaters etc) geldt ook voor mensen met een chronische ziekte of beperking.
Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of die daarvan ernstig ontregeld raken. Mensen die uitgezonderd worden van de mondkapjesplicht zijn:
- Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten.
- Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
- Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders;
- Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.
Je moet zelf aantonen dat je in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht. Voorbeelden die worden gegeven om dit aan te tonen zijn:
- Het dragen van een faceshield – als dat wel mogelijk is
- een kaartje laten zien waarmee je je beroept op de vrijstelling (zie onder)
- een briefje van een (huis)arts, behandelaar of instelling
- een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden
- een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien
Er is een kaartje voor mensen die wegens ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen. Dit kaartje kun je zelf uitprinten en invullen. Er is ook ruimte om eigen informatie toe te voegen. Bijvoorbeeld gegevens van een begeleider of arts. Het kaartje kan helpen om aan te tonen dat je onder de uitzondering valt.
Je leest hier meer over de uitzonderingen op de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking.
Hoe gebruik ik mondkapjes, handschoenen, bril en schort op de juiste manier?
Gebruik je beschermende materialen? Dan is het belangrijk dat je ze op de goede manier gebruikt. Hieronder zie je hoe je handschoenen en een mondkapje gebruikt.
Kan ik als mantelzorger beschermende materialen zoals mondkapjes en handschoenen krijgen voor de verzorging van mijn naaste?
Ben je mantelzorger van iemand die intensieve zorg (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden) nodig heeft en die (mogelijk) besmet is met corona? Dan kun je als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is, op recept van huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen.
Woont je naaste in een instelling, dan gelden er andere regels. Overleg met de instelling over het testbeleid en gebruik van beschermende materialen. De informatie hieronder gaat over de thuissituatie.
Klachten en mogelijk besmet
Heeft je naaste klachten die mogelijk wijzen op corona, dan is het belangrijk dat je naaste zo snel mogelijk wordt getest. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 – 1202 of doe dit online via www.coronatest.nl
Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.
Vervolgens zijn er twee opties:
- Als de testuitslag van je naaste negatief is, dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.
- Als de testuitslag van je naaste positief is, krijgt je een nieuw recept van de huisarts of de GGD. Hiermee kun je bij de apotheek een lange-termijn-pakket met beschermende materialen bij de apotheek ophalen, of thuis laten bezorgen. Ook dit pakket is gratis en het bevat dezelfde materialen als het korte termijn pakket (maar dan in grotere hoeveelheden).
Meer informatie
Op de volgende websites vind je informatie over beschermende materialen voor mantelzorgers. Als de huisarts of apotheek de regeling niet kent, kun je deze informatie met hen delen.
- Richtlijn VWS beschermende materialen voor mantelzorgers
- Factsheet over beschermingsmiddelen voor mantelzorgers van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hierin staat hoe huisartsen en apothekers de middelen kunnen aanvragen en bestellen.
Digitale ondersteuning
Waar vind ik uitleg over video bellen, online boodschappen doen en contact houden via social media?
Kijk op de website van Seniorweb voor informatie over digitale mogelijkheden.
Welke digitale mogelijkheden zijn er om de (mantel)zorg voor mijn naaste te ondersteunen?
Speciaal voor mantelzorgers zijn er slimme zorgoplossingen die in deze tijd goed van pas komen. We geven een paar voorbeelden:
- Met de makkelijke tablet voor ouderen kun je elkaar digitaal op de hoogte houden, door foto’s te sturen of via beeldbellen.
- Als je zelf even niet in staat bent om de mantelzorg voort te zetten kun je gebruik maken van het online platform dat hulp voor en door bekenden en buurtgenoten mogelijk maakt
- Met slimme sensoren in huis wonen mensen veilig thuis. Ze slaan alarm als het nodig is.
- Of een sociale robot die helpt met geheugensteuntjes voor bijvoorbeeld meer structuur.
- Om de zorg voor je naaste te coördineren kun je een WhatsApp groep aanmaken. Maar er zijn ook apps die je hiervoor kunt gebruiken, zie Websites en apps voor delen van de zorg.
- Op de website van Seniorweb vind je tips en uitleg over handige digitale hulpmiddelen, websites en apps.
Zorg van Nu heeft actuele informatie, gerelateerde zorgoplossingen en extra financiële mogelijkheden bij elkaar op één pagina. Daarnaast zijn er ook tips en handreikingen voor digitale vaardigheden opgenomen.
Werk en mantelzorg
Ik woon samen met een kwetsbare naaste, is het verantwoord om naar mijn werk te gaan?
Als je voor een naaste zorgt die een kwetsbare gezondheid en/of hoge leeftijd heeft, dan wil je die natuurlijk niet besmetten. Maar als je werk hebt waar je (enig) risico loopt op besmetting, kan de combinatie werk en mantelzorg een lastige zijn.
Beschermende maatregelen
Kun je niet vanuit huis werken, zorg dan dat je in ieder geval zowel thuis als op je werk de richtlijnen van het RIVM zo optimaal mogelijk naleeft. En beperk zo het risico op besmetting van jezelf en je naaste tot een minimum. Houd 1,5 meter afstand van anderen en was regelmatig je handen.
Je mag jouw werkgever vragen om voldoende beschermende maatregelen te nemen:
- Denk aan afspraken over afstand houden, aanpassing van je werkplek, extra ontsmettingsmiddelen, frequentere schoonmaak van toiletten en deurklinken.
- Bij werk in winkels: schermen bij de kassa en contactloos betalen.
- Op scholen een goed hygiëneprotocol, bij werk in de zorg voldoende beschermende materialen.
Merk je dat mensen op je werk (collega’s, klanten, ouders, patiënten) zich niet houden aan de beschermende maatregelen, meld dit bij jouw leidinggevende.
Bespreek je zorgen
Maak je eventuele zorgen bespreekbaar bij jouw werkgever en benoem dat je zorgt voor een hulpbehoevende naaste. Misschien kun je afspreken dat jij zoveel mogelijk afgeschermd werkt of andere taken krijgt, en dat je extra schoonmaak- of desinfectiemiddelen kunt gebruiken.
Mogelijk kun je met familie en vrienden afspreken dat zij extra zorgtaken voor hun rekening nemen, zodat jij thuis 1,5 meter afstand tot je naaste kunt houden.
Je kunt niet weigeren om naar je werk te gaan. Maar het is voor niemand prettig als er spanning ontstaat, dus maak jouw zorgen vooral bespreekbaar. Vraag je werkgever om zijn of haar hulp.
Mogelijk kun je gebruik maken van een verlofregeling
Bedenk dat het voor jouw werkgever belangrijk is dat jij er bent en dat het coronavirus niet heel snel uit Nederland weg is. Streef dus naar een oplossing die ook langere tijd is vol te houden. Blijf vooral voldoende voorzorgsmaatregelen nemen en ga door met je werk.
Meer informatie
Zie voor meer informatie het dossier werk en corona van het CNV.
Werk je in het onderwijs? Kijk op de site van de Algemene Onderwijsbond bij de veelgestelde vragen over onderwijs en het coronavirus. Of bezoek de site van de Rijksoverheid (informatie onderwijs).
Werk je in de zorg? Kijk op de site van je beroepsvereniging voor advies over je werk in tijden van corona. Of raadpleeg de informatie voor zorgprofessionals van het RIVM.
Kijk voor alle informatie over Werk & Mantelzorg bij het thema Werk en mantelzorg op deze site.
Of kijk in de Factsheet van Werk en Mantelzorg: Hoe combineer je werk en mantelzorg in tijden van corona?
Financien
Ik maak extra kosten door de zorg voor mijn naaste. Kan ik die ergens declareren?
Houd een lijstje bij van alle (extra) kosten die je maakt door de zorg voor je naaste. En bewaar bonnetjes, facturen en betalingsbewijzen. Mogelijk zijn de kosten aftrekbaar van de belasting. Zie ook www.meerkosten.nl/belastingvoordeel (let op: dit zijn de regels voor 2019; begin 2021 staan de afspraken voor 2020 online. Die zullen echter in grote lijnen overeenkomen met die van 2019).
Heb je een heel laag inkomen en extra uitgaven voor zorg? Soms biedt de gemeente uitkomst via bijzondere bijstand.
Mijn naaste krijgt minder professionele zorg. Brengt het CAK nu minder eigen bijdrage in rekening?
Wmo
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft besloten dat Wmo-klanten in de maanden april en mei 2020 geen eigen bijdrage hoeven te betalen in verband met corona. Je naaste ontvangt over die maanden geen rekening. De andere maanden betaal je de gangbare eigen bijdrage (maximaal 19 euro per maand).
De maatregel geldt niet voor Wmo-klanten die wonen in een instelling voor beschermd wonen of voor opvang.
Lees voor meer informatie het nieuwsbericht van het CAK.
Wlz
Of de eigen bijdrage verandert als je naaste met een Wlz-indicatie minder of andere zorg krijgt dan normaal, is afhankelijk van de situatie.
Op de webpagina van het CAK met informatie over het coronavirus staat onder het kopje ‘Wlz’ informatie over de eigen bijdrage voor de Wlz.
Zorgverzekeringswet
Voor thuiszorg (wijkverpleging) betaal je nooit een eigen bijdrage.
Vragen over de eigen bijdrage
Heb de vragen over de eigen bijdrage in relatie tot corona? Kijk op de webpagina van het CAK met informatie over het coronavirus . Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact op met het CAK.
Landelijke informatie
Waar vind ik informatie over corona voor mensen die slecht Nederlands spreken?
Ben je mantelzorger van iemand die de Nederlandse taal niet of niet goed beheerst? De volgende organisaties hebben informatie en interessante initiatieven rondom corona & anderstaligen op hun website staan:
Noom
Diverse initiatieven, waaronder een meertalige informatielijn voor migrantenouderen, overzicht websites met anderstalige informatie en instructies voor opstarten bel- of bezorgcirkel.
Pharos
Uitleg over de richtlijnen van het RIVM in verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees en Pools. Zie ook het overzicht van informatiematerialen in andere talen.
Rijksoverheid
Posters met richtlijnen in het Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks.
Nederlands Jeugd Instituut
Overzicht communicatiemiddelen voor anderstaligen, laaggeletterden, doven en slechthorenden en ouders en kinderen met Autisme Spectrum Stoornis.
Gemeente Amsterdam
Zeer uitgebreide lijst met websites en informatiemateriaal voor anderstaligen. Van Berbers en Papiamento tot Moluks en Surinaams.
Waar vind ik informatie over het coronavirus bij bepaalde ziektebeelden?
Vervoer
Mag ik voor mantelzorg naar mijn naaste in België/ Duitsland?
Nederland geeft een oranje reisadvies af voor België en Duitsland. Dit betekend dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar België en Duitsland mag gaan. Na een bezoek aan een land met code oranje geldt het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan na thuiskomst.
Wanneer iemand afhankelijk is van jou zorg, kan mantelzorg een noodzakelijke reden zijn om te reizen. Voor noodzakelijke zorg kan je de grens over, hiervoor heb je geen verklaring nodig. Ga bij jezelf na of de reis echt noodzakelijk is. Ga niet de grens over als je alleen voor de gezelligheid op bezoek wil bij familie, de overheid geeft aan dat familiebezoek geen noodzakelijke reis is.
Het is belangrijk om onze reisbewegingen en contacten te beperken. Ga alleen langs bij de persoon die afhankelijk is van jou zorg. Ga bijvoorbeeld niet uitgebreid met je naaste winkelen over de grens. Moet je boodschappen meenemen voor je naaste? Doe deze boodschappen dan al bij de supermarkt in Nederland.
België
Kijk voor het actuele reisadvies en de maatregelen in België op Nederland wereldwijd.
Provincies en gemeentes kunnen plaatselijk strengere maatregelen hebben. Raadpleeg altijd de website van de (Belgische) provincie of gemeente voor je naar België reist.
Duitsland
Kijk voor het actuele reisadvies en de maatregelen in Duitsland op Nederland wereldwijd.
In Duitsland kunnen de regels verschillen per deelstaat. Informeer voor je naar Duitsland reist naar de huidige maatregelen in de deelstaat waar je naaste woont.
Mag ik mijn naaste in de auto naar de huisarts of het ziekenhuis brengen? En mogen we samen in de auto op pad voor een bezoekje of ander uitje?
Zit je met iemand in de auto uit een ander huishouden? Dan geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen. Je krijgt geen boete als je geen mondkapje draagt.
Om verspreiding van het virus tegen te gaan moeten we onze reisbewegingen beperken. Het advies is om alleen noodzakelijke reizen te maken, dit geldt ook voor reizen met de auto binnen Nederland.
Maak zelf de afweging
Ook al mag je weer met personen uit een ander huishouden in de auto reizen, het blijft belangrijk dat je je eigen (medische) afweging maakt of het vervoer van je naaste per auto noodzakelijk is.
Vanuit gezondheidsperspectief neem je een zeker risico als je in een kleine ruimte zo dicht bij elkaar gaat zitten. Weegt dat op tegen de noodzaak van de autorit? Naar de huisarts of het ziekenhuis gaan is nodig en belangrijk. Een uitje vaak niet. Maar ook al heeft een uitje geen medische noodzaak, soms kan het belangrijk zijn voor het welzijn van je naaste er even uit te zijn en krijgt het uitje daardoor een bepaalde noodzakelijkheid.
Wees secuur in je afweging, neem geen onnodig risico en beperk autogebruik met kwetsbare naasten. Vraag je ook altijd af of er alternatieven zijn. Er samen op uit kan misschien ook lopend, maak bijvoorbeeld een ommetje (al dan niet met rolstoel) in de buurt en haal een kopje koffie.
Meer informatie
Website politie – met wie mag je in de auto zitten
Website Rijksoverheid – vervoer met de auto of taxi
Advies nodig?
Twijfel je over wat wijs is in jouw situatie? Bel of mail de Mantelzorglijn (030 760 60 55; werkdagen 9 – 17 uur). We denken graag met je mee!
Informatie Rijksoverheid verkeer, vervoer en reizen & corona
Op de website van de Rijksoverheid vind je veel informate over de gevolgen voor het verkeer, vervoer en reizen door de uitbraak van het coronavirus.
Diversen
Ik wil graag met degene voor wie ik zorg een wandeling maken. Maar hij zit in een rolstoel en ik kan geen 1,5 meter afstand houden als ik de rolstoel duw. Wat nu?
Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, adviseert de overheid om met mensen die niet tot je huishouden behoren minstens 1,5 meter afstand te houden.
Een uitzondering op deze regel is contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders. Dus bijvoorbeeld tussen een mantelzorger en degene voor wie hij/zij zorgt. Lukt het niet om de 1,5 meter afstand te behouden, dan mag je die tijdelijk loslaten. Zoals bij het duwen van een rolstoel.
Wanneer je de rolstoel van je naaste duwt en dus binnen de 1,5 meter afstand komt, is er meer kans op besmetting. Het is belangrijk dat je je dat realiseert. Maar als je voor het bezoek aan je naaste je handen wast, dat tijdens het bezoek ook (als mogelijk) af en toe doet, hoest en niest in je elleboog etc. dan is het risico beperkt.
Alle maatregelen rondom het coronavirus maken mijn naaste (en mijzelf) somber en geven stress. Hoe kan ik hiermee omgaan?
Is je naaste somber of gespannen door het coronavirus? Of ben je het zelf? Praat erover met mensen in je omgeving. Of bel één van de hulplijnen.
Op de site van de Rijksoverheid vind je tips over het omgaan met somberte en stress. En ook een overzicht van hulplijnen.
Mijn naaste heeft psychische problemen. De coronamaatregelen hebben veel impact. Hoe ga ik hier mee om?
Mantelzorgen in coronatijd valt niet mee. Zorgen voor een naaste met psychische problemen is normaal gesproken vaak al zwaar, door de coronamaatregelen komen hier extra moeilijkheden bij.
Blijf er niet mee rondlopen en praat erover, met familie of vrienden. Dat kan helpen.
Op de website van MIND voor mensen met psychische klachten en hun naasten vind je informatie over hoe je je naaste in deze periode kunt steunen en waar jij terecht kunt voor een luisterend oor, lotgenotencontact of tips.
Kinderen van ouders met psychische problemen kunnen terecht bij KOPP KOV
Heeft je naaste professionele hulpverlening? Neem dan contact op met de hulpverleners en geef aan dat je je zorgen maakt over je naaste. Afhankelijk van de situatie kun je om advies vragen of om inzet van professionele hulp.
TIP: Ter voorbereiding van het gesprek kun je (kosteloos) de hulp inroepen van een familievertrouwenspersoon
Zie voor meer informatie ook de pagina over een naaste met psychische problemen
Top 10 tips
MantelzorgNL maakte samen met Ypsilon, Labyrint In Perspectief, Movisie, het Trimbos-instituut, MIND en het Landelijk Platform Psychische Gezondheid een top 10 met tips voor mantelzorgers.
De tips gaan over afspraken met je naaste, over jonge mantelzorgers, over wat je kunt doen als jij of je naaste ziek wordt en over veiligheid. Maar ook over plezier maken en over goed voor jezelf zorgen. Een lijst met informatie en hulplijnen maakt de top 10 compleet.
Ik ben student. Door de coronacrisis ben ik veel thuis en meer aan het mantelzorgen dan ooit. Mijn studie komt in de knel. Wat nu?
Loop je door jouw persoonlijke omstandigheden studievertraging op? Neem contact op met je studentbegeleider of decaan.
Die bekijkt wat er speelt, welke invloed dat heeft op je studie, hoe studievertraging of -uitval te voorkomen et cetera. Het gesprek is vertrouwelijk.
Wacht niet te lang met het opnemen van contact als jouw omstandigheden leiden tot vertraging. Dat is heel belangrijk. Zeker omdat voor sommige regelingen geldt dat je bijzondere omstandigheden binnen 14 dagen moet melden.
Voor studenten die door de coronacrisis te maken krijgen met studievertraging doordat ze mantelzorg verlenen, geldt dat zij in het hoger onderwijs aanspraak kunnen maken op het Profileringsfonds. De decaan kan je hierover informeren.
Lukt thuis studeren niet omdat het er te onrustig is of je geen goede werkplek hebt? Overleg dan ook met je begeleider, mentor of decaan. De onderwijsinstelling kan jou een plek bieden, bijvoorbeeld in een klaslokaal of bibliotheek. Daar kan je dan heen als het thuis niet gaat.
Lees ook het blog van Minou over haar ervaringen als studerende mantelzorger.