Nieuws

D66 komt met plan om vastgelopen mantelzorgers beter te helpen

Deze week komt D66 met een plan om mantelzorgers die tijdens de coronacrisis vastlopen in het ingewikkelde zorgstelsel beter te kunnen helpen. Het plan wordt gesteund door de overige coalitiepartijen in de Tweede Kamer.

Als dit gaat lukken kunnen mantelzorgers die in de problemen zijn geraakt in de coronacrisis direct geholpen worden.

Frustaties en overbelasting

Bij de Mantelzorglijn spreken we geregeld mantelzorgers die vastlopen in regels en wetten en van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Dit leidt tot veel frustratie en vaak tot overbelasting van mantelzorgers die tijdens de coronacrisis toch al extra geraakt zijn.  Bijvoorbeeld doordat de zorg en dagbesteding wegvalt.

Vooral bij spoed en waar het meerdere wetten raakt, vallen mantelzorgers tussen wal en schip.

Bredere inzet van de Mantelzorglijn

Mantelzorgers die in de problemen zijn of dreigen te komen, bellen naar de Mantelzorglijn en krijgen advies over oplossingen. Daardoor wordt een groot deel opgelost.

Maar als het plan van D66 doorgaat, dan kan de Mantelzorglijn ook bemiddelen bij mantelzorgers die zijn vastgelopen en er zelf niet meer uitkomen. MantelzorgNL zou het geweldig vinden als we voor die groep het verschil kunnen maken. Juist in coronatijd is dat zo belangrijk, maar ook daarna.

We denken daarom ook graag mee over de verdere invulling van het plan als het aangenomen wordt.

Begrotingsbehandeling

Dit plan wordt later deze week ingediend tijdens de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer. We gaan uit van een goede afloop!