Nieuws

Dagbestedingslocaties voor besloten en georganiseerde dagbesteding blijven ook nu open

Op 3 november werd onder andere aangekondigd dat buurthuizen de komende twee weken dichtmoeten. Hierover komen veel vragen binnen: valt de dagbesteding die vaak in buurthuizen  plaatsvindt dan ook weg? Dagbesteding is van essentieel belang voor kwetsbare doelgroepen, cliënten én mantelzorgers. En het draagt bij aan het ontlasten van de zorg. Om deze redenen gaat dagbesteding, uiteraard veilig dus volgens de richtlijnen van het RIVM, zoveel mogelijk door. Deze bevestiging hebben wij gisteravond van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gekregen.

Hoe zit het nou?
Buurt- en dorpshuizen die algemeen toegankelijk zijn (vrije inloop) voor bewoners van een gemeente moeten inderdaad dicht. Maar besloten en georganiseerde dagbestedingsactiviteiten voor kwetsbare doelgroepen kunnen hier wel plaatsvinden, mits voldaan wordt aan de richtlijnen op basis van de adviezen van het RIVM. Ook andere dagbestedingslocaties waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen, kunnen open blijven.

Alternatieve locaties voor waar het niet kan
Indien dagbesteding niet kan plaatsvinden op de gebruikelijke locatie in bijvoorbeeld een zorginstelling, dan kan uitgeweken worden naar alternatieve locaties in gemeenten.

Groepsvervoer
Ook heeft het ministerie van VWS aangegeven dat het groepsvervoer naar de dagbestedingslocaties kan blijven plaatsvinden.

Mocht je in een situatie komen waarbij de dagbesteding toch wegvalt? Neem dan contact met ons op voor advies. Bel of app de Mantelzorglijn op 030 – 760 60 55