Nieuws

Een boete voor de studerende jonge mantelzorger?

Het nieuwe kabinet wil studenten die studievertraging oplopen 3000 euro bovenop hun collegegeld laten betalen, de zogenaamde ‘langstudeerboete’. Dat bezorgt Myrthe veel stress. Ze combineert de zorg voor haar vader die hersenkanker en epileptische aanvallen heeft met haar studie. In NRC vertelt ze vandaag haar verhaal.

Dit verhaal onderschrijft de oproep van MantelzorgNL om studerende mantelzorgers meer flexibiliteit te geven. Zodat ze naast de zorg voor hun naaste ook kunnen studeren.

Flexibiliteit voor studerende mantelzorgers

Begin dit jaar is in de Tweede Kamer de motie van Kamerlid Krul (CDA) aangenomen om te zorgen voor meer flexibiliteit voor jonge mantelzorgers in het HBO en bij Universiteiten.

Deze flexibiliteit is nodig, omdat voor veel jonge mantelzorgers de combinatie van studeren en mantelzorgen dagelijks voor grote uitdagingen zorgt.

De motie verzoekt het ministerie van OCW om hierover in gesprek te gaan met MantelzorgNL en de koepelorganisaties hogescholen en universiteiten. Zodat studie en zorg beter op elkaar afgestemd kan worden. De eerste gesprekken starten aanstaande maandag, 8 juli.

Meer informatie

Lees het artikel in NRC Een boete voor de mantelzorger?