Nieuws

Er is een wereld te winnen in de mantelzorg

‘Er is geen mantelzorgprobleem, want er is ‘een reservoir aan babyboomers, die langer gezond zijn en nog naast elkaar wonen ook!’ Dat stelden voormalig hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp en twee deelnemers aan de Nationale Denktank vorige week in de Volkskrant.

Esther Hendriks (bestuurder MantelzorgNL) en Anneke Westerlaken (voorzitter ActiZ) reageerden vandaag op deze boodschap in een opiniestuk in de Volkskrant: Er is een wereld te winnen in de mantelzorg: surf mee op de grijze golf en maak samen meer zorg mogelijk. Want de boodschap van Westendorp is prachtig en optimistisch, maar daarmee zijn we er nog niet.

Waarom?

Want waarom zijn mantelzorgers 4 uur per week bezig met regelkolder? Waarom is zwangerschapsverlof gemeengoed, maar mantelzorgverlof nog niet? Waarom is de combi van ­studie en mantelzorgtaken vaak enorm ingewikkeld? En werken professionele zorgverleners echt op de beste manier samen met mantelzorgers?

Vraag om nieuwe balans

De vergrijzende samen­leving vraagt om een nieuwe balans in het faciliteren van mantelzorgers. En ook om een nieuwe manier waarop mantelzorgers en zorgprofessionals samenwerken. Want houden we niet te strak het idee in stand dat zorg enkel iets zou zijn van professionals? Dat idee zorgt in de praktijk regelmatig voor een ogenschijnlijke kloof.

En dat is wonderlijk: wij zijn in eerste instantie allemaal partner, ouder, kind, familie of vriend. Laten we dat als vertrekpunt nemen. Zo komen we samen tot manieren van zorgen voor­ ­anderen op die ons allemaal past en waar iedereen bij gebaat is, van jong tot oud.

Zo’n samenleving staat ons ook voor ogen en dat kan niet zonder het ‘reservoir aan babyboomers’ die vaak iets kunnen én willen betekenen voor elkaar.

Meer informatie