Nieuws

Goed nieuws: Eerste Kamer stemt tegen wet die zorgen voor een naaste ontmoedigt

De Eerste Kamer stemde dinsdag tegen wijziging in de participatiewet. Een belangrijke uitkomst want hierdoor kunnen mensen met een bijstandsuitkering – die samenwonen met degene voor wie ze zorgen – financieel tóch niet gekort gaan worden. Dat zou namelijk wel gebeuren als de wet aangenomen was. MantelzorgNL is blij dat samenwonen met je broer, zus, opa of oma nu niet financieel verder wordt belemmerd.

MantelzorgNL keerde zich samen met een groot aantal andere belangenorganisaties tegen deze wetswijziging. We zijn dus ook blij dat deze wet nu van de baan is.

De Tweede Kamer had de wet in 2019 al aangenomen, maar de Eerste Kamer wilde gisteren niet akkoord gaan met een wetsvoorstel dat mantelzorgen ontmoedigt, omdat dit in hun ogen juist gestimuleerd zou moeten worden door de regering. Dat is iets waar MantelzorgNL zich ook al heel lang voor inzet. Door de wetswijziging weg te stemmen hebben de Eerste Kamerleden laten zien dat ze dat van groot belang vinden.

Mantelzorgboete

Regels als deze kostendelersnorm – die ook wel mantelzorgboete wordt genoemd- maken het mantelzorgers moeilijker om voor een ander te zorgen.

Helaas is het niet zo dat de hele kostendelersnorm nu van tafel is. Eerstegraadsfamilieleden die zorgen voor iemand met een bijstandsuitkering en ook bij andere uitkeringen zoals de ANW hebben helaas niks aan deze uitkomst.

MantelzorgNL vindt dat ook voor deze groepen de kostendelersnorm van tafel moet zodat mantelzorgers de ruimte krijgen om te zorgen op een manier die bij hun leven past.