Nieuws

Hoe houd je contact met je naaste in het verpleeghuis?

Mensen in verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Hoe zorg je ervoor dat je toch in beeld blijft bij je vader, moeder of andere naaste? Beeldbellen is een mogelijkheid, maar we zien meer creatieve ideeën in het land.

Spreek berichten in die de verpleging kan afspelen

‘Ik zie in verpleeghuizen naasten die iedere dag hun geliefde helpen met opstaan of naar bed gaan”, zegt ouderen psycholoog Sarah Blom in Trouw. Dat kan nu niet meer, en dat kan heel ontregelend werken. ‘Naasten kunnen daarom hun zorgrituelen opnemen, zodat de verpleging ze kan afspelen. Zo krijgen ze toch een nachtzoen.’

Als familie kun je ook een lievelingsboek inspreken of over mooie herinneren vertellen.

Zing of musiceer van een afstandje

Trommel familie en vrienden bij elkaar en speel of zing de favorieten liedjes van je naaste vanaf de stoep van het verpleeghuis.

Doe online spelletjes

Is je naaste een beetje handig op een smartphone of tablet? Dan zijn er veel spelletjes die je samen op afstand kunt spelen, denk aan Wordfeud, Ruzzle of Patience.

Doe elke dag een kaartje met foto in de bus

Wilma van de Laar mag haar man met Alzheimer in het verpleeghuis niet meer bezoeken, zo vertelt ze aan rtlnieuws. “Ik heb bedacht om elke dag bij Jan een kaart door de bus te doen met een foto van mij erbij. Net zolang tot dat virus de strijd opgeeft. Want wij geven de strijd niet op. Zo hoop ik dat Jan blijft lachen zoals hij altijd doet. En dat hij me zal onthouden, dat vooral.”

Hoe zorg jij dat je in contact blijft met je naaste in het verpleeghuis?

We delen je goede idee graag. Laat het ons weten via webredactie@mantelzorg.nl of laat je reactie achter op onze Facebookpagina.

Lees meer over beeldbellen op de website van Seniorenweb.