Nieuws

Hoe regel je beschermende materialen als je naaste corona-gerelateerde klachten heeft?

Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En is degene (mogelijk) besmet met corona? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen.  Dit kan als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.

Hoe werkt het?

Als je naaste corona gerelateerde klachten heeft dan moet hij zich zo snel mogelijk laten testen. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 – 1202 of online via www.coronatest.nl.

Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek.

Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Twee opties: de uitslag is positief of negatief

Is de testuitslag van je naaste negatief ? Dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.

Is de testuitslag van je naaste positief? Dan krijg je een nieuw recept van de huisarts of de GGD. Hiermee kun je bij de apotheek een lange-termijn-pakket met beschermende materialen bij de apotheek ophalen, of thuis laten bezorgen. Ook dit pakket is gratis.

Wat als je geen beschermingsmiddelen krijgt?

Als je naaste klachten heeft die passen bij corona of als je naast corona heeft, dan heb je recht op persoonlijke beschermingsmiddelen.

Helaas krijgen wij bij de Mantelzorglijn regelmatig te horen dat mantelzorgers geen beschermingsmiddelen krijgen. Meestal omdat de huisarts en apotheek de regeling niet kennen.

Wij adviseren je de onderstaande informatie met de huisarts en apotheek te delen. Meestal lukt het dan wel de materialen mee te krijgen.

Mocht dat toch lastig blijken, overleg dan met de Mantelzorglijn (030 760 60 55; werkdagen 9 – 17 uur).

Het is noodzakelijk dat de apotheek je de materialen verstrekt, om jezelf goed te kunnen beschermen.

Informatie die je kunt delen met je huisarts of apotheek

Bovenstaande informatie gaat over de thuissituatie. Woont je naaste in een instelling? Overleg dan met de instelling over het testbeleid en gebruik van beschermende materialen.