Nieuws

Interessant Haags dagje vandaag

Soms valt veel werk samen op 1 dag. Vandaag is het zo’n dag. MantelzorgNL spreekt in de ochtend met de Sociaal Economische Raad én schuift in de avond aan bij een rondetafelgesprek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Ligt de focus vandaag dan op het onderwerp werk in combinatie met mantelzorg? Als het aan ons ligt niet! Want met alleen mantelzorgverlof gaan we er niet komen.

Ingrijpend

Mantelzorg is ook ingrijpend voor jongeren die mantelzorg combineren met hun studie. Voor ouders die hun leven lang zorgen voor een kind met een beperking. En voor iedereen die tot het gaatje hun ouders of partner thuis aan het verzorgen is. En daarbij, die rekening kan niet alleen op de schouders van werkgevers drukken.

Geen omgekeerde postcodeloterij

Voor een goede werk- en mantelzorgbalans is ook steun nodig vanuit de thuissituatie. Dat betekent dat we moeten faciliteren dat we bij elkaar in de buurt kunnen wonen, dat we moeten gaan praten over inkomensvoorzieningen en dat we ervoor zorgen dat als de mantelzorger aan het werk is, het thuis ook goed geregeld is. Geen omgekeerde postcodeloterij waarbij je van geluk mag spreken als jouw gemeente ondersteuning biedt waar je wat aan hebt. Maar een landelijk dekkend netwerk voor respijtzorg.

‘…, wat krijg ik dan van jou terug?’

Op dit moment lijkt mantelzorg dé oplossing om de zorg betaalbaar en beheersbaar te houden. Vandaag voeren wij het gesprek over hoe we dat gaan inruilen: ‘Als ik meer moet zorgen, wat krijg ik dan van jou terug?’ Het inbedden van mantelzorg in de samenleving, daar gaan we voor!

Meer informatie

Lees de Position Paper van MantelzorgNL voor het rondetafelgesprek.