Nieuws

Maatregelen blijven tot en met 14 januari van kracht

De basisscholen gaan een week eerder dicht en de maatregelen tegen het coronavirus blijven van kracht tot en met 14 januari. Dit maakte minister president Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie bekend.

De dreiging van Omikronvariant is zo groot is dat er niet versoepeld kan worden.

Dit betekent dat de avondlockdown in ieder geval nog geldt tot en met vrijdag 14 januari. Ook de regels over bezoek bij sportwedstrijden, groepsgrootte en toegangstesten blijven van kracht.

Wat zegt het kabinet over de feestdagen?

Voor kerst en oud en nieuw geldt dat je maximaal 4 mensen thuis uit kunt nodigen. De basisregels gelden ook: handen wassen, geen handen schudden of knuffelen, ventileren, hoesten en niezen in de elleboog en bij klachten thuis blijven. Ook adviseert het kabinet dat iedereen, voordat je op bezoek gaat of bezoek ontvangt, een thuistest doet.

Test bij klachten

Minister Hugo de Jonge benadrukte nogmaals dat iedereen die klachten heeft een test moet doen. Ben je jonger dan 70 jaar, dan volstaat een zelftest. Ben je ouder dan 70 jaar of heb je een kwetsbare gezondheid, dan moet je een PCR-test bij de GGD doen. Hugo de Jonge waarschuwde dat corona zal blijven.

Boosterprik

Half januari kan iedereen van 18+ een boosterprik hebben ontvangen. Voorwaarde is wel dat er minimaal 3 maanden zit tussen de 2e en deze 3e vaccinatie.

Voor mantelzorgers is het belangrijk om te weten:

  • Mantelzorg geven is geen ‘cruciaal beroep’. Je hebt geen recht op een noodopvang plek voor jouw kind
  • Wees extra voorzichtig bij mensen van 70+ of die kwetsbaar zijn. Laat je voor de 3e keer vaccineren.

Aangepast op 20 december

Meer informatie nodig?

Zie ook