Nieuws

Mantelzorg veel besproken tijdens begrotingsdebat in de Kamer

Tijdens het begrotingsdebat met Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben Kamerleden veel vragen gesteld over mantelzorg. Daarmee zijn belangrijke punten waar MantelzorgNL zich voor inzet, aan de orde gesteld:

Minimumvereisten mantelzorgondersteuning

Ockje Tellegen van de VVD heeft de Minister gevraagd wat nu de minimumvereisten zijn waaraan mantelzorgondersteuning door gemeenten moet voldoen. Kunnen we dit meer op één lijn brengen? Hoe kunnen we de respijtzorg en logeerzorg overal toegankelijk maken? Zij vraagt om een reactie van de minister. Ook vraagt zij hoe er meer werk van preventie gemaakt kan worden. Eén van de speerpunten waar MantelzorgNL vaak om vraagt.

Meer preventief investeren

Lucille Werner van het CDA vraagt ook om meer preventief investeren in mantelzorgers. Er moet meer ruimte komen om de mantelzorger te vragen wat hij of zij nodig heeft om het zorgen vol te houden. Zij wil onderzoeken welke praktische ondersteuning het beste de mantelzorger helpt en hoe overbelasting bij mantelzorgers voorkomen kan worden.

Slechten onnodige bureaucratie

Nicki Pouw-Verweij van JA21 roept de Minister op om onnodige bureaucratie waar mantelzorgers tegenaan lopen te slechten en dat mantelzorgers zonder problemen een mantelzorgwoning kunnen laten plaatsen.

Regionale respijtaanjagers

Liane den Haan roept ook op tot meer ondersteuning van mantelzorgers. Ook stelt zij vragen bij de voortgang van het rapport van de respijtaanjager Clémence Ross uit 2020. Zij pleit voor regionale respijtaanjagers om tot echte doorbraak te komen.

MantelzorgNL is benieuwd naar de reactie van de Minister die binnenkort zal volgen op de vragen die de Kamerleden stelden en hoe hij aan de wensen van de Kamer tegemoet zal treden.