Nieuws

MantelzorgNL bij bekendmaking pilots logeerzorg

Gisteren zijn de tien gemeenten bekend gemaakt die de komende tijd hun plannen rond logeerzorg mogen uitvoeren. Met dit initiatief van Vera Bergkamp (D66), Sophie Hermans (VVD), ANBO en MantelzorgNL komt er meer ruimte voor mantelzorgers die de zorg tijdelijk over willen dragen.

Het doel van deze pilots is om mantelzorgers op adem te laten komen, doordat degene voor wie ze zorgen tijdelijk in een zorginstelling kunnen logeren.

Deelnemende gemeenten

De gemeenten die meedoen (Westland, Capelle a/d IJssel, Dordrecht, Hoeksche Waard, Zeist, Nieuwegein, Helmond, Ede, Heerde en Assen) moeten ervoor zorgen dat mantelzorgers en professionals op de hoogte zijn van logeerzorg. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de samenwerking tussen zorgverzekeraars, aanbieders en gemeenten goed verloopt.

Positief

Respijtzorg helpt mantelzorgers om het langer vol te kunnen houden. MantelzorgNL is dan ook blij dat de pilots van start gaan. Het kan overbelasting tegengaan en ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg, waaronder logeerzorg. De zorgvrager verblijft dan tijdelijk buitenshuis, in een verpleeghuis of zorghotel bijvoorbeeld. Het idee van de pilots is dat dit meerdere keren per jaar, op dezelfde locatie kan zijn.

Respijtzorg beter beschikbaar

Aangezien mantelzorgers vaak (te) laat op de hoogte zijn van de mogelijkheden van respijtzorg en het in gemeenten ook niet altijd duidelijk is hoe logeerzorg te organiseren, kwamen de VVD en D66 in 2018 met hun voorstel om deze vorm van respijtzorg beter beschikbaar te maken. Gemeenten krijgen door deze pilots inzicht in hoe ze logeerzorg lokaal kunnen toepassen. Uiteindelijk  moet dit ervoor zorgen dat mantelzorgers al in een eerder stadium gebruik kunnen maken van deze vormen van respijtzorg, waardoor ze de zorg langer, op een manier die voor hen past, vol kunnen houden.

Zie ook