Nieuws

MantelzorgNL werkt aan oplossing voor mantelzorger die het niet meer redt

MantelzorgNL werkt samen met het ministerie van VWS en de VNG aan de Zorgladder Mantelzorg.

De Zorgladder Mantelzorg biedt een oplossing voor mantelzorgers die het door het wegvallen van de thuiszorg, dagbesteding en andere vormen van ondersteuning, niet meer redden.

De Zorgladder bestaat uit 5 stappen.

Per stap geeft de zorgladder aan voor welke hulp je in aanmerking kunt komen als je het niet meer redt. En wie verantwoordelijk is voor de hulp.

De Zorgladder wordt aanstaande vrijdag of volgende week dinsdag uitgezet.

De 5 stappen van de  Zorgladder Mantelzorg

Vanaf de laagste tree waarop je het redt met extra inzet van je eigen netwerk, naar de hoogste treden waarop steeds meer ondersteuning noodzakelijk is.

Dat betekent bij stap 3 bijvoorbeeld dat op een veilige en kleinschalige manier dagbesteding weer open kan gaan.

1. Mantelzorg en het eigen netwerk. Het start ermee dat je als mantelzorger meer dan anders een beroep doet op je eigen netwerk. MantelzorgNL helpt je hierbij, maar doet ook een beroep op iedereen om mantelzorgers te helpen.

2. Informele hulp. Is er geen of onvoldoende netwerk? Dan moet je als mantelzorger kunnen rekenen op vrijwilligers. In elke gemeente moet een duidelijk meldpunt zijn om hulp te regelen, waar lokale en landelijke initiatieven zijn gebundeld.

3. Wmo-hulp. Gemeente en aanbieders maken afspraken om bijvoorbeeld veilige en kleinschalige dagbesteding op maat mogelijk te maken, zodat de thuissituatie enigszins ontlast wordt. Ook deze zorg loopt via het meldpunt van de gemeente.

4. Verpleging en verzorging. Daar waar de thuiszorg aanvankelijk is gestopt moet deze dan toch weer worden ingezet of er komt bijvoorbeeld externe nachtzorg om jou als mantelzorger weer en paar nachten te laten slapen. Wijkverpleging of huisarts zijn hiervoor het aanspreekpunt.

5. Tijdelijk verblijf. Is er sprake van een crisis? Bijvoorbeeld omdat jij als mantelzorger uitvalt en de zorg overgenomen moet worden? Dan kan de naaste tijdelijk worden opgenomen. De huisarts heeft hierin een centrale rol.

Vangnet

De Zorgladder mantelzorg wordt onderdeel van een richtlijn voor ondersteuning van mantelzorgers in deze crisistijd, die aanstaande vrijdag of anders dinsdag na het paasweekend wordt uitgezet.

Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL: ‘Dit betekent dat het leidend beleid gaat worden en er een vangnet is om mantelzorgers te helpen die het zonder hulp van anderen niet redden in deze crisistijd. Zij staan er wat dat betreft nu niet meer alleen voor.’

Mantelzorgers die vragen hebben over de Zorgladder Mantelzorg kunnen terecht bij de Mantelzorglijn, de landelijke hulplijn voor mantelzorgers. Bereikbaar van 9.00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 030 760 60 55 (lokaal tarief).