Nieuws

Meer samenhang in zorg en ondersteuning is noodzakelijk

Ongeveer een derde van mantelzorgers, mensen met een chronische beperking of ouderen ervaren beperkingen op vier of meer levensgebieden. Dit kan gaan om het huis op orde houden, sociale contacten onderhouden en rondkomen van het inkomen. Vooral financiële mogelijkheden hebben een grote invloed op hoe mensen hun kwaliteit van leven ervaren.

Dit blijkt uit de 7e beleidsrapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl. Het appèl in deze beleidrapportage is dan ook om meer aandacht te besteden aan de relatie tussen de levensgebieden van zorgvragers en het zoeken naar de daarbij passende oplossingen.

Wat verder opvalt

Mantelzorgers geven een lager cijfer voor hun kwaliteit van leven dan 65-plussers.

Mijn Kwaliteitvanleven.nl beleidsrapportage 7

Nieuwe deelnemers in het programma geven een hoger cijfer voor hun kwaliteit van leven dan startende deelnemers in 2015 (6,6 versus 6,3). Dit hoeft niet te betekenen dat de zorg is verbeterd. Gezondheid van de deelnemers speelt een rol en de onzekerheid in 2105 na de grote wijziging in het zorgstelsel.

Mensen met weinig geld waarderen hun kwaliteit van leven veel lager dan mensen met veel financiële middelen (5,0 versus 6,9).

Meer weten?

MantelzorgNL is een van de projectpartners in het programma Mijnkwaliteitvanleven.nl.