Nieuws

Nu of nooit: zet je handtekening om de regelkolder te stoppen

Op dinsdag 23 januari zullen wij onze petitie #Stop de regelkolder aanbieden aan de Vaste Kamercommissie VWS. Op dit moment staat de teller op 11.390 handtekeningen. Staat jouw handtekening er nog niet tussen, maar wil je wel dat de regelkolder stopt? Je hebt nog 5 dagen om te tekenen!

Volgende week debatteren de leden van de Tweede Kamer over de zorg- en welzijnsbegroting. Wij zijn blij dat we aan het begin van deze debatreeks aandacht mogen vragen voor dit belangrijke thema waar veel mantelzorgers tegenaan lopen. Ons pleidooi zal zijn: maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de regelkolder.

Wat moet er veranderen?

Hoewel we de petitie afronden, is dit pas het begin om ook daadwerkelijk iets te veranderen. Wij zullen dinsdag Tweede Kamerleden het volgende op het hart drukken en samen met onze partners de druk op de ketel blijven houden om de regelkolder te stoppen:

  • Stem beleid op elkaar af: nog te vaak bestaan er tegenstrijdige regels dat leidt tot verwarring
  • Voorkom overbodige bewijslast: mantelzorgers werken vanuit toewijding en dragen veel verantwoordelijkheid: bejegen hen met vertrouwen!
  • Toets elke nieuwe regelgeving qua mantelzorg op regelkolder: is de nieuwe wet nu een verbetering of juist een verzwaring?
  • Zorg waar mogelijk voor 1 aanspreekpersoon bij wie de mantelzorger terecht kan met vragen in plaats van 10 keer te worden doorverwezen
  • Voorkom grote verschillen tussen gemeentes qua uitvoering van wetgeving rondom mantelzorg: meer uniformiteit!

Terug naar het begin

Eind oktober startte wij deze petitie samen met Alzheimer Nederland, AMVN, Ieder(in), Landelijke Platform Odense huizen, LOC, Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL). Het lukte al meteen om veel aandacht te krijgen in zowel kranten, op radio en tv en natuurlijk op social media.

De Dag van de Mantelzorg die twee weken later volgde zorgde weer voor een nieuwe boost (Even tot hier!) en ook in de verschillende verkiezingsdebatten van Nieuwsuur, (uitzending met Bontenbal, CDA), het RTL-debat en het Grote Zorgdebat werd mantelzorg vaak uitgelicht als verkiezingsthema.

Niet zo gek want bijna alle politieke partijen wilden ook een handtekening onder de petitie zetten! Wij zochten ze overal in het land op. In de Tweede Kamer en op hun werk: BVNL, CDA, ChristenUnie, D66, Denk, NSC, Partij voor de Dieren, PVV, SGP en SP. En ook werkgevers- en werknemersorganisaties sloten zich aan. Want ook zij zien in dat werknemers met mantelzorgtaken teveel tijd zijn aan regelkolder. Daarom tekende ook CNV, FNV, VCP en VNO NCOW.

Wij zijn trots op dit brede draagvlak en gaan dat aanstaande dinsdag zeker onder de aandacht brengen tijdens de overhandiging van de handtekeningen.

Teken de petitie en stop de regelkolder!

Heb jij de petitie nog niet ondertekend? Teken dan nu de petitie en stop de regelkolder.