Nieuws

Ook mantelzorgers verdienen een zorgbonus

Vandaag debatteert de kamer opnieuw over een tweede bonus voor het zorgpersoneel, bovenop de bonus van €1000 die ze eerder ontvingen. Het gaat om zorgprofessionals die tijdens de coronacrisis extra inspanningen leveren. Het is de hoogste tijd dat niet alleen de professionele zorgverleners duidelijke waardering krijgen, maar ook mantelzorgers.

MantelzorgNL wil dat voor alle mantelzorgers waardering en erkenning wordt uitgesproken door het kabinet en dat ze een bonus ontvangen, zeker de mantelzorgers die het extra zwaar hebben. Zij zorgen lang en intensief en zouden net als de zorgmedewerkers de zorgbonus moeten krijgen. Op hen is immers evenzeer een groot beroep gedaan.

De discussie in de Tweede Kamer ging vorige week over de vraag wie deze extra bonus zouden moeten krijgen. MantelzorgNL is teleurgesteld dat er weer alleen gesproken wordt over de zorgprofessionals, terwijl mantelzorgers voor hun inzet niet worden gewaardeerd of beloond.

Al ruim een jaar hebben we te maken met corona en juist voor mantelzorgers blijft het een extra zware tijd. Nog steeds moeten zij inspringen doordat de professionele zorg en ondersteuning nog niet op orde is. Ze zitten in zelfisolatie (omdat ze bang zijn degene voor wie ze zorgen te besmetten) en krijgen geen voorrang bij vaccinatie. Eerder stonden mantelzorgers al achteraan in de rij bij het testen en het verkrijgen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Juist nu waardering en erkenning laten blijken

Dagelijks komen bij de Mantelzorglijn signalen binnen van mantelzorgers die op omvallen staan. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL: ‘Het is de hoogste tijd dat het kabinet waardering laat blijken en mantelzorgers erkent die een grote bijdrage leveren tijdens deze coronacrisis.’