Nieuws

Persconferentie 12 januari en de gevolgen voor mantelzorgers

Gisteren werd duidelijk dat de huidige lockdown met drie weken wordt verlengd tot en met 9 februari. Op dit moment hebben we ook te maken met de Britse variant van het corona virus. De effecten daarvan worden momenteel onderzocht.

Het advies is nog steeds: blijf thuis. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor het verlenen van essentiële mantelzorg.

Thuis bezoek ontvangen

Het maximum aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen is ongewijzigd: maximaal 2 per dag. Dit is inclusief mantelzorgers, en exclusief professionals zoals thuiszorg en huisarts.

Dit betekent dat de naaste voor wie jij zorgt per dag maximaal twee bezoekers (waaronder mantelzorgers) kan ontvangen. Professionele hulp en ondersteuning in de thuissituatie kan daar nog extra bij komen.

Buiten mag je met maximaal twee mensen samen zijn als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Avondklok

Het Kabinet heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd rondom een avondklok. Dit om mensen ’s avonds en ’s nachts op straat te weren en zo het virus verder de kop in te drukken. Of dit doorgaat is op dit moment nog onduidelijk. MantelzorgNL bespreekt met het ministerie van VWS wat de gevolgen hiervan zijn voor mantelzorgers die zorg geven in de avonduren.

Vragen

Heb je vragen of behoefte aan overleg over je eigen situatie? Bel of app met de Mantelzorglijn op 030-760 60 55 of mail naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.

Meer informatie

Nieuwsbericht persconferentie 12 januari – Rijksoverheid.nl