Nieuws

Persconferentie 14 december en de gevolgen voor mantelzorgers

Correspondenten en ambassadeurs van MantelzorgNL – ons netwerk van professionals en mantelzorgers in het land – gaven vorige week een duidelijk signaal af. Intensief zorgende mantelzorgers hebben het zwaar in deze tweede lockdown, die al zo lang duurt. De nieuwe maatregelen die minister-president Mark Rutte gisteren heeft aangekondigd brengen daar helaas geen verandering in. Daar zijn wij niet gerust op.

Voordat we enkele gevolgen voor mantelzorgers op een rij zetten, willen we je op het hart drukken: heb je vragen of wil je overleggen over je eigen specifieke situatie? Bel dan met de Mantelzorglijn. Wij zijn er voor jou en je kunt bellen voor een lokaal tarief op 030-760 60 55!

De aangekondigde maatregelen gelden van: dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari.

Thuis bezoek ontvangen

De centrale boodschap gisteren was : beperk zoveel mogelijk je contacten.

Het maximum aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen gaat van 3 naar 2 per dag. Dit is inclusief mantelzorgers, en exclusief professionals zoals thuiszorg en huisarts. Dit betekent dat de naaste voor wie jij zorgt per dag maximaal twee bezoekers (waaronder mantelzorgers) kan ontvangen. Professionele hulp en ondersteuning in de thuissituatie kan daar nog extra bij komen.

Buiten mag je met maximaal twee mensen samen zijn als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.

Reizen

Blijf zoveel mogelijk thuis. Vraag je steeds af of het noodzakelijk is om te gaan reizen.

Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen, dus maak ook hier de afweging of de mantelzorgsituatie dit vereist. In veel gevallen is het als mantelzorger noodzakelijk om naar degene voor wie je zorgt te gaan, dus dan mag dat ook gewoon. Je kunt op pad zonder verklaring of bewijs dat je mantelzorger bent.

Dagbesteding

Het is goed nieuws dat de buurthuizen open kunnen blijven voor kwetsbare mensen. Hier wordt namelijk ook vaak dagopvang gegeven die zorgt voor ontlasting van de mantelzorger.

De dagbesteding bij zorgorganisaties (zoals verpleeghuizen) en het vervoer daar naartoe kan dus gewoon binnen de richtlijnen van het RIVM door blijven gaan.

Vragen

Heb je vragen of behoefte aan overleg over je eigen situatie? Bel of app met de Mantelzorglijn op 030-760 60 55 of mail naar
mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Tijdens de kerstperiode is de Mantelzorglijn op werkdagen gewoon bereikbaar van 9 – 17 uur; met uitzondering van vrijdag 25 december, donderdag 31 december en vrijdag 1 januari.