Nieuws

Persconferentie 14 januari 2022: enkele versoepelingen ondanks hoge aantal besmettingen

Premier Rutte vertelde tijdens de persconferentie dat er een enorm hoog aantal mensen besmet is met het coronavirus. Toch is er vanuit het land grote vraag naar versoepelingen voor het onderwijs en bedrijfsleven. De regering heeft besloten toch enkele versoepelingen door te voeren. Eén daarvan is dat het aantal bezoekers thuis verhoogd is naar vier personen. Ook buiten mag nu weer met vier mensen afgesproken worden. Mantelzorgers worden niet meegerekend als bezoek.

Versoepelingen

Het mbo, hbo en universiteiten gaan weer open. De winkels gaan ook weer open, al geldt er een bezoekersnorm. Contactberoepen, zoals kappers, mogen ook weer hun werk hervatten. Het belangrijkste bij al deze versoepelingen is het houden aan de basisregels: 1,5 meter afstand houden, blijf bij klachten thuis en doe een zelftest en laat je testen bij de GGD in het geval van een positieve uitslag. Essentiële winkels zoals drogisterijen mogen open blijven tot 20u ’s avonds.

Bezoek thuis

Per 15 januari mag thuis per dag maximaal vier personen als bezoek ontvangen worden, vanaf 13 jaar. Buiten is het advies om met niet meer dan vier personen vanaf 13 jaar af te spreken. Mantelzorgers worden niet meegerekend als bezoek.

Mondkapjesplicht wordt uitgebreid

Hoewel er versoepelingen zijn, is er ook een aanscherping. Dat gaat over het mondkapjesadvies. Overal – ook buiten – waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een wegwerpmondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Ga voor alle informatie over de uitbreiding van de mondkapjesplicht naar www.rijksoverheid.nl/mondkapje.

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine (zelf-isolatie) na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft.

Geen aandacht voor mantelzorgers

Op de persconferentie werd gesproken over de gevolgen van de vele besmettingen voor verschillende beroepen. Helaas geen aandacht voor mantelzorgers. MantelzorgNL vindt dat een gemiste kans, zeker omdat juist mantelzorgers veel uitgevallen zorg overnemen. Wij blijven dit onder de aandacht brengen van het kabinet.

Meer informatie nodig?