Nieuws

Persconferentie 17 november en de gevolgen voor mantelzorgers

Op dinsdagavond 17 november kondigden premier Rutte en minister de Jonge aan dat de gedeeltelijke lockdown, sinds 13 oktober in stand blijft. Alleen de tijdelijke verzwaring van maatregelen loopt na een periode van 2 weken op 18 november weer af .

Ophoging maximaal aantal bezoekers per dag

Dit betekent voor mantelzorgers dat het maximaal aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen weer wordt opgehoogd van 2 naar 3 personen. De naaste voor wie jij zorgt kan dus per dag maximaal drie bezoekers (waaronder mantelzorgers) ontvangen. Dit is NAAST professionele hulp en ondersteuning in de thuissituatie. Buitenshuis zijn maximaal 4 personen van verschillende huishoudens toegestaan.

Verder blijven veel maatregelen waar mantelzorgers mee te maken hebben in deze gedeeltelijke lockdown gehandhaafd.

Gratis beschermingsmiddelen voor intensief zorgende mantelzorgers

Nog steeds geldt dat chirurgische mondmaskers, handschoenen, bril, schort en een fles desinfectans gratis beschikbaar zijn voor mantelzorgers die intensief zorgen voor hun naaste met (het vermoeden van) corona. Dit geldt alleen voor mantelzorgers die geen 1,5 meter afstand tot kun naaste kunnen houden.

Hiervoor is het belangrijk dat je naaste bij corona gerelateerde klachten zo snel mogelijk wordt getest. Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek.