Nieuws

Persconferentie 25 januari: versoepelingen geven mogelijk druk op de (mantel)zorg

Dinsdagavond 25 januari hielden premier Rutte en minister van Volksgezondheid Kuipers een persconferentie. Tijdens deze persconferentie kondigden zij, ondanks het hoge aantal coronabesmettingen, een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan. De horeca en de cultuursector mogen vanaf morgen tot 22.00 uur weer open. Premier Rutte geeft aan hiermee bewust de grenzen van het mogelijke op te zoeken en zo gehoor te geven aan de noodkreten vanuit de maatschappij en met name de horeca en de cultuursector.

Verwachte stijging druk op de zorg

Doordat het aantal besmettingen door de aangekondigde versoepelingen zal stijgen, is de verwachting dat de druk op de zorg de komende periode weer zal toenemen. Helaas zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook effect hebben op mantelzorg. Mogelijk wordt professionele zorg afgeschaald en moeten mantelzorgers een deel van de zorg overnemen. Heb je hier vragen over of heb je behoefte aan overleg of een luisterend oor, neem gerust contact op met de Mantelzorglijn.

Bezoek thuis

De maatregelen ten aanzien van het ontvangen van bezoek thuis blijven hetzelfde: ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag en ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Als je bij iemand op bezoek gaat of bezoek ontvangt, doe dan een zelftest.

Quarantaine 

Het quarantaineadvies verandert. Je hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als je geen klachten hebt EN

  • langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
  • korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Wel geldt nog steeds voor iedereen: blijf thuis bij klachten en laat je testen.

Vermijd contact met ouderen en kwetsbaren tot 10 dagen na laatste contact met persoon met corona

Wat daarnaast heel belangrijk is in alle situaties: ben je in contact geweest met iemand met corona? Vermijd dan contact met ouderen en kwetsbaren tot 10 dagen na het laatste contact met de persoon met corona.

Uitgebreidere informatie vind je in het nieuwsbericht op de site van de Rijksoverheid.

Op dinsdag 8 maart bekijkt het kabinet de situatie opnieuw.