Nieuws

Persconferentie: versoepelingen ondanks zorgen

Minister president Mark Rutte kondigde tijdens de persconferentie 6 versoepelingen aan. Ondanks dat de besmettingen nog hoog zijn en in de ziekenhuizen nog veel patiënten op de intensive care liggen. Rutte benadrukte daarom dat het naleven van de basisregels erg belangrijk is: handenwassen en afstand houden.

Wat gaat er veranderen?

Op woensdag 28 april gaan de volgende versoepelingen in:

  1. De avondklok loopt af op woensdagochtend 4.30 uur
  2. Je mag voortaan 2 bezoekers per dag ontvangen in plaats van 1
  3. Buitenterrassen mogen open vanaf 12.00 uur ’s middags en zij moeten weer sluiten om 6.00 uur ’s avonds. Er mogen maximaal 50 mensen op het terras zitten. Maximaal 2 mensen aan een tafel, tenzij mensen deel uitmaken van 1 huishouden
  4. Je mag weer winkelen zonder afspraak. Maar in kleine winkels mogen maar 2 klanten tegelijk binnen zijn. In grote winkels mag 1 klant per 25 m2 naar binnen.
  5. Studenten van Hogescholen en Universiteiten mogen 1 dag per week naar het college. Er komen sneltesten.
  6. Er mogen voortaan 100 mensen op een begrafenis komen. Dit was 50 mensen. En goed nieuws voor mensen die hun rijbewijs willen halen. Zij mogen weer theorie-examen doen.

Wat zijn de gevolgen voor mantelzorgers?

  • Vanaf 28 april heb je geen verklaring meer nodig als je ’s avonds bij jouw zorgvrager op bezoek gaat. Er is dan geen avondklok meer.
  • Thuis mogen voortaan 2 mensen op bezoek. Geef jij mantelzorg? Dan kunnen er naast jou nog twee mensen op bezoek komen bij degene voor wie jij zorgt. Daarnaast kan de wijkverpleegkundige of thuishulp gewoon komen. Zij tellen niet mee voor de maximaal 2 bezoekers per dag.

Vaccineren

Minister De Jonge vertelde dat het Jansen vaccin is goedgekeurd. Daar wordt vanaf morgen mee geprikt. Eerst het zorgpersoneel.

Er zijn nu 4,5 miljoen mensen minstens 1 x gevaccineerd. Binnenkort zijn de 60 – 64 jarigen aan de beurt. Net als mensen met een hoog medisch risico en mensen die normaal altijd worden uitgenodigd voor de griepprik. Als er genoeg vaccins zijn, kan iedereen begin juli tenminste 1 x een vaccin hebben gehad.

Wat vindt MantelzorgNL?

De versoepelingen helpen ons allemaal om weer meer te kunnen doen. Voor veel mensen is het fijn om weer ’s avonds naar buiten te kunnen en om op een terras te zitten. Maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid en hun mantelzorger kunnen de versoepelingen ook spannend zijn. Wij weten dat veel mantelzorgers kiezen voor zelf-isolatie om zo veel mogelijk ieder overbodig contact vermijden. Daarom is het belangrijk dat het vaccineren snel gaat. MantelzorgNL blijft zich inzetten om mantelzorgers die  kwetsbaar zijn voorrang te geven.