Ruimte voor zorg: landelijke wet maakt het realiseren van mantelzorgwoningen makkelijker

De Tweede Kamer stemde gisteren in met het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. Een belangrijk moment voor mantelzorgers in heel Nederland. De wet maakt het namelijk mogelijk om eenvoudiger een mantelzorgwoning op eigen erf te plaatsen, zonder dat daar een vergunning voor nodig is. Voor mantelzorgers betekent dit minder bureaucratie, minder wachttijd en vooral: meer ruimte om te zorgen.
Een taaie klus
Tot nu toe was het regelen van een mantelzorgwoning een taaie klus. Elke gemeente hanteerde eigen regels en voorwaarden en mantelzorgers moesten zich vaak een weg banen door ingewikkelde procedures terwijl de zorgvraag al urgent was. Deze nieuwe wet zorgt voor één heldere, landelijke lijn. Eindelijk geen afhankelijkheid meer van lokale verschillen, maar duidelijkheid en snelheid.
Minder gedoe
Voor mantelzorgers betekent dit dat zij straks sneller en met minder gedoe een woonoplossing kunnen realiseren dichtbij degene voor wie zij zorgen. En dat is hard nodig. Want mantelzorg kan intensief zijn, kost tijd en energie en wordt vaak gecombineerd met werk en gezin. Een aparte woning op het erf of in de tuin kan het verschil maken. Niet alleen voor de mantelzorger, maar ook voor de zorgvrager, die langer in een vertrouwde omgeving kan blijven.
Nieuw fenomeen: de familiewoning.
MantelzorgNL is zeer te spreken over een nieuw fenomeen in het wetsvoorstel: de familiewoning. De familiewoning is een woning op het erf, waar familieleden eerstegraads (partners, ouders, kinderen/pleegkinderen) mogen wonen, zonder dat er een zorgvraag aanwezig is. Naast dat hiermee een deel van het woonprobleem wordt aangepakt, biedt dit ook de mogelijkheid om pre-mantelzorgwonen vergunningsvrij te kunnen toepassen. Ook dit biedt dus veel ruimte om goed voor elkaar te kunnen blijven zorgen.
Ruimte voor maatwerk
MantelzorgNL is blij met deze stap vooruit. ‘Eindelijk komt er ruimte voor maatwerk en eenvoud in plaats van muren van regelgeving’, zegt Esther Hendriks, bestuurder. ‘Mantelzorgers lopen nu nog te vaak vast in vergunningstrajecten, terwijl ze juist willen ontzorgen. Deze wet laat zien dat er geluisterd is naar hun praktijkverhalen.’
Minder regelkolder, meer menselijkheid
De wet moet nog door de Eerste Kamer, maar MantelzorgNL is hoopvol dat ook daar brede steun zal zijn. Voor MantelzorgNL is deze wet een belangrijke overwinning in de strijd voor minder regelkolder en meer menselijkheid. Het bouwen van een mantelzorgwoning moet geen gevecht zijn, maar een logische stap in de zorg voor elkaar. Deze wet is daarin een stevige fundering.