Nieuws

SP stelt kritische Kamervragen over de kostendelersnorm

Jasper van Dijk van de SP maakt zich boos over de kostendelersnorm. Het blijkt dat gemeenten in de praktijk niet zo happig zijn op het toepassen van tijdelijke ontheffing. Omdat het tijdelijk is, weten mensen alsnog niet waar ze op lange termijn aan toe zijn. Bovendien vindt de SP het geen oplossing voor de problemen die de kostendelersnorm veroorzaakt. Daarom vraagt hij aan staatssecretaris Van Ark om de kostendelersnorm helemaal af te schaffen.

Vanuit MantelzorgNL steunen we de oproep van de SP van harte, om eindelijk een einde te maken aan de kostendelersnorm.

De kostendelersnorm betekent dat een bijstandsuitkering lager wordt als er meer mensen samen een huishouden vormen. Mantelzorg wordt hierdoor bemoeilijkt, in plaats van dat er ruimte wordt geboden voor anderen te zorgen. Dat gemeenten de kostendelersnorm kunnen aanpassen, is wel degelijk mogelijk. Lees hier hoe dat gaat.

Het kabinet doet op dit moment onderzoek te doen naar de effecten van de kostendelersnorm. De resultaten zullen in de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd worden. Ook de antwoorden op de Kamervragen van de SP worden in zomer verwacht. Dan weten we hoe de staatssecretaris hier tegenaan kijkt.