Nieuws

Strengere maatregelen, volgende golf staat voor de deur

Op zaterdag 18 december heeft het Kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd. De nieuwe corona-vorm ‘Omikron’ vraag om direct in te grijpen, om erger te voorkomen. Omikron is een nog onbekende variant van corona die zich snel verspreidt. Het is nog onbekend hoe ziek je hiervan kunt worden, daarvoor is verder onderzoek eerst nodig. Wel is het belangrijk om zo snel als mogelijk de contacten met anderen te beperken. Op deze manier moet de snelle verspreiding tegen gegaan worden.

De volgende maatregelen gelden per zondag 19 december, 5u ’s ochtends:

  • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Als mantelzorger tel je niet mee voor het maximum aantal personen.
  • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk (click and collect)
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten, apotheken, drogisterijen, levensmiddelenwinkels, dierenwinkels en opticiens mogen tot uiterlijk 20.00 uur open zijn. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
  • Ook dienstverleners zoals tankstations, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
  • Musea, dierentuinen, theaters, bioscopen zijn dicht. Ook de niet medische contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicuren zijn dicht. Dat geldt niet voor de medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten. Zij zijn wel open.

Deze maatregelen gelden ten minste t/m 14 januari 2022.

Voor alle maatregelen op een rij, ga naar: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/12/18/verspreiding-omikron-vertragen-nederland-in-lockdown

Kerst en Oud & Nieuw

Het ontvangen van bezoek thuis kent met de feestdagen een uitzondering: op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling geldt een maximaal bezoek van 4 personen vanaf 13 jaar per dag.

Booster campagne

Het Kabinet heeft eerder al besloten om sneller boosters te prikken. Het is de bedoeling dat alle mensen ouder dan 60 jaar voor 1 januari 2022  jaarwisseling een booster kunnen halen. Mensen die ouder zijn dan 60 en nu een afspraak hebben na 1 januari 2022 ontvangen een bericht om een nieuwe, snellere afspraak te maken.

Vanaf volgende week worden de mensen jonger dan 60 jaar uitgenodigd om een afspraak te maken. Zij krijgen hun booster in januari. Het is de bedoeling dat vanaf 2e helft van januari iedereen die 18 jaar of ouder is én langer dan 3 maanden geleden de laatste vaccinatie heeft gehad, een booster heeft gehad. De booster is belangrijk, omdat deze een opfrissing geeft van het eigen afweersysteem en daarmee meer bescherming biedt tegen een mogelijke infectie.

Naast alle nieuwe maatregelen blijven de al afgekondigde maatregelen gelden. Ook de basisregels blijven gelden.