Nieuws

Waarom worden mantelzorgers niet getest bij een uitbraak in verpleeghuis?

Bij een uitbraak van het coronavirus in een verpleeghuis worden voortaan alle bewoners en medewerkers wekelijks getest. Daarnaast zal personeel vaker preventief gebruik maken van mondkapjes. Ook wordt onderzocht of bewoners en medewerkers preventief getest kunnen worden op het moment dat er in de regio veel besmettingen plaatsvinden.

Dat werd bekend in de persconferentie die minister de Jonge en president Mark Rutte gaven op dinsdag 1 september.

En mantelzorgers dan?

Het preventief testen geldt alleen voor bewoners en medewerkers.

Wij horen mantelzorgers denken:

‘En wij dan? Ook wij zijn vaak dagelijks aanwezig, dragen ons steentje bij aan de zorg voor onze naaste en willen graag beschermd worden. Maar we worden zoals vaker niet genoemd als belangrijke partner in de zorg.’

Dat moet anders. Wij zullen er bij het Ministerie van VWS op aandringen dat ook mantelzorgers die meehelpen bij de zorg voor hun naaste en daarbij de 1,5 meter afstand niet kunnen handhaven bij een uitbraak  worden getest. Ook willen wij dat mantelzorgers – als voldoende afstand houden niet mogelijk is – preventief gebruik kunnen maken van mondkapjes in verpleeghuizen.

Handreiking bezoekregeling verpleeghuizen

ActiZ (branchevereniging van zorginstellingen), Alzheimer Nederland en een aantal andere partijen hebben begin mei een handreiking uitgegeven over de bezoekregeling in verpleeghuizen. In september verschijnt een herziene versie.

Met daarin ook aandacht voor het betrekken van mantelzorgers en vrijwilligers bij de zorg voor hun naaste in de zorginstelling, ook op momenten dat er in de instelling besmettingen zijn.

Een positieve aanvulling hierop is dat Hugo de Jonge in de persconferentie aangaf dat bij een corona-uitbraak het bezoek in verpleeghuizen zo normaal mogelijk moet kunnen doorgaan.

Als de nieuwe handreiking er is informeren we je daarover via onze website.

Meer informatie