Nieuws

Wat doen zorgverzekeraars voor mantelzorgers in 2023?

De premies en vergoedingen van zorgverzekeringen in 2023 zijn bekend. Maar biedt een zorgverzekeraar ook vergoeding voor vervangende zorg, een mantelzorgmakelaar of een cursus? MantelzorgNL zette het voor je op een rij.

Belangrijk om te weten over de zorgverzekering in 2023

  • De premie van de basisverzekering is gestegen; gemiddeld wordt de premie 10 euro duurder in 2023.
  • In 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Voor mensen die een collectieve zorgverzekering hebben, gaat de premie dus (extra) omhoog.
  • De zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen. De maximale zorgtoeslag stijgt met 34 euro per maand.
  • Het eigen risico blijft € 385.

Overstappen?

Overweeg je over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Tot 1 januari kun je je verzekering opzeggen, uiterlijk 1 februari moet je een nieuwe verzekering afgesloten hebben. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Kijk ook goed naar de voorwaarden, die kunnen sterk verschillen per verzekering. Zo moet soms de mantelzorger verzekerd zijn vervangende zorg te krijgen. Soms ook de zorgvrager. De voorwaarden vind je terug in het overzicht.

Je kunt aan dit overzicht geen rechten ontlenen, wil je zeker weten hoe dit in de praktijk uitwerkt? Vraag dan vooraf informatie aan de verzekeraar.

Download het overzicht