Nieuws

Welke invloed hebben de verzwaarde coronamaatregelen op mantelzorgers?

Op dinsdagavond 3 november is er door premier Rutte en minister de Jonge een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown aangekondigd voor de komende twee weken. Hierbij is het volgende relevant voor mantelzorgers:

Maximaal aantal bezoekers per dag

Het maximaal aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen is van 3 naar 2 bijgesteld. Dat betekent dat de naaste voor wie jij zorgt dus ook per dag maximaal twee bezoekers (waaronder mantelzorgers) kan ontvangen. Dit is NAAST professionele hulp en ondersteuning in de thuissituatie.

Alleen noodzakelijke reizen

Ook werd het dringend advies afgegeven alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. Kan je naaste niet zonder jouw hulp? Dan vervul jij een vitale taak. Als je moet reizen om je naaste te bezoeken voor deze mantelzorg, dan kun je dit zien als een noodzakelijke reis.

Tijdens eventuele totale lockdown geen briefje nodig om over straat te gaan

Tijdens de nabespreking werd aan premier Rutte nog de vraag gesteld of er bij een eventuele totale (regionale) lockdown een briefje nodig is om over straat te kunnen. Deze vraag krijgen wij ook regelmatig bij de Mantelzorglijn. Rutte reageerde hierop dat een briefje niet nodig zal zijn. Het zal dus – zelfs bij een totale lockdown –   mogelijk blijven bij je naaste langs te gaan voor noodzakelijke mantelzorg. Wel is aangegeven dat er mogelijk gekeken zal worden naar een avondklok bij een regionale lockdown.

Meer informatie nodig?

Bekijk alle maatregelen van tegen het coronavirus.