Nieuws

Zorgen voor elkaar nog geen onderwerp van gesprek

De bereidheid tot mantelzorg is de afgelopen jaren toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Opiniepanel van EenVandaag in samenwerking met MantelzorgNL. Op dit moment is 72% van de deelnemers bereid om in de toekomst mantelzorgtaken op zich te nemen. In 2013 was dit nog 50%. Het is opvallend dat ruim 75% van de ouders vervolgens niet met hun kinderen praat over hoe zij (mantel)zorg willen regelen als zij hulpbehoevend(er) worden.

Ingesleten patronen

We worden ouder, blijven langer thuis wonen en dat vraagt dat we voor elkaar zorgen. Maar hoe dat zorgen voor elkaar eruit ziet, daar praten we (nog) niet over.

Rianne Hanning van MantelzorgNL: ‘Men is zich er (nog) niet van bewust dat je het er wel over zou moeten hebben. Zorgsituaties ontstaan vaak plotseling. Er wordt dan direct actie gevraagd. Het is niet het moment om stil te staan bij wat je wilt of juist niet. Je loopt alleen het risico dat er een situatie ontstaat die je niet wilde.’

MantelzorgNL staat er dan ook niet van te kijken dat 39% van de huidige mantelzorgers zegt het liefst taken te willen afstoten. Door ingesleten patronen komen zij er niet makkelijk meer onderuit.

Praatposter

Praatposter Praten over later

De mensen die bereid zijn voor elkaar te zorgen geven aan bepaalde voorwaarden te willen stellen: het moet niet t ver weg zijn en goed te combineren zijn met werk. Bovendien wil men liever boodschappen doen en een luisterend oor zijn dan lichamelijke verzorging op zich nemen. Wanneer iedereen nog fit is, is het slim om het al eens met elkaar over die voorwaarden te hebben.

Hanning: ‘Je hoeft niet tot in detail te bespreken wie komt er wanneer, dat kun je nu niet weten, maar je kunt het wel hebben over verwachtingen en opvattingen.’

MantelzorgNL en Muzus ontwikkelden de praatposter ‘Nu en straks. Wandel er eens over’ om dit gesprek op een laagdrempelige manier met elkaar aan te gaan.

Meer informatie