Leestijd 1-3 minuten

Aangifte inkomstenbelasting doen

Elke Nederlander die inkomen ontvangt krijgt via de post of de berichtenbox van mijn.overheid.nl bericht van de Belastingdienst. Daarin staat dat je je aangifte inkomstenbelasting 2023 moet indienen. Deze aangifte moet uiterlijk 1 mei 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn. Lukt het je nog sneller – voor 1 april – dan krijg je gegarandeerd voor 1 juli 2024 bericht.

Heb je geen bericht gekregen, maar heb je in 2023 wel inkomsten ontvangen die niet bekend zijn bij de Belastingdienst? Dan ben je toch verplicht om aangifte te doen. Je vraagt dan zelf aan de Belastingdienst of je aangifte mag doen. Heb je geen bericht ontvangen en geen inkomen gehad, dan hoef je niets te doen.

DigiD

Voor het online doen van aangifte heb je een DigiD nodig. Daarmee laat je zien wie je bent als je iets op internet regelt. Heb je nog geen DigiD, vraag deze dan op tijd aan via digid.nl. De inlogcode krijg je na drie dagen per post, waarna je de code kunt activeren.

Machtiging

Een DigiD is strikt persoonlijk. Doe jij als mantelzorger aangifte voor iemand anders? Vraag dan een machtigingscode aan. Dat doe je door met je eigen DigiD in te loggen op DigiD Machtigen.

Op het formulier vul je het burgerservicenummer (BSN) en de geboortedatum van de zorgvrager in. Na een week krijg je een machtigingscode waarmee je de machtiging kunt activeren. Op DigiD Machtigen kun je kiezen voor welke zaken je de machtiging wilt.

Uitstel aanvragen

Lukt het je niet om voor 1 mei 2023 de aangifte in te dienen? Dan kun je op twee manieren uitstel aanvragen:

  • Online. Log met je DigiD in op Mijn Belastingdienst. Ga naar het tabblad inkomstenbelasting, kies voor Belastingjaar 2023 en klik op ‘Ik wil uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen.’
  • Per post. Ga naar de website van de Belastingdienst en zoek op Uitstel belastingaangifte 2022. Je komt dan op een pagina waar je een formulier kunt downloaden. Dit stuur je naar de Belastingdienst.

Vraag het uitstel ruim voor 1 mei 2024 aan. Binnen drie weken ontvang je een brief met de bevestiging van het uitstel tot 1 september 2024.

Aangifteprogramma

Je kunt op twee manieren aangifte doen: digitaal of op papier. Online aangifte doe je met het programma van de Belastingdienst. Hiervoor log je met je DigiD in op mijn.belastingdienst.nl Een papieren aangifteformulier vraag je aan via de Belastingtelefoon, 0800-0543. Maak een (digitale) kopie van je aangifte of print deze uit. Zo kun je de aangifte altijd later nog inzien.

Bonnetjes

Bij de aangifte hoef je geen bonnetjes of facturen mee te sturen. Bewaar ze wel goed. De Belastingdienst kan je tot vijf jaar na de aangifte nog vragen om de opgevoerde aftrekposten te specificeren. Je moet dan de juiste documenten, bonnetjes en facturen kunnen laten zien.

Bezwaar

Nadat je de aangifte hebt ingediend legt de Belastingdienst je een aanslag op. Als je het niet eens bent met deze beslissing, kun je hiertegen bezwaar maken. Bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst afwijkt van jouw aangifte. Of omdat je bepaalde aftrekposten bent vergeten.

Stuur je bezwaar binnen zes weken op. Licht in je brief toe waarom je bezwaar maakt en dat je vraagt om herziening van de aanslag. De Belastingdienst zal om uitgebreide specificaties vragen.

Wil je herziening van je aangifte van andere jaren? Dat kan voor alle aanslagen uit de afgelopen vijf jaar. De Belastingdienst zal je verzoek in dat geval gewoon behandelen. Krijg je een afwijzing van de herziening, dan kun je hiertegen niet meer in beroep.