Leestijd 1-3 minuten

Meedenktraject: korte en krachtige ondersteuning voor mantelzorgers

Ben je mantelzorger en loop je tegen dingen aan? Zou je het fijn vinden als iemand eens met je meedenkt? Krijg je bepaalde problemen niet opgelost? En weet je niet wie je daarbij kan helpen? Misschien is een Meedenktraject bij de Mantelzorglijn dan iets voor jou.

We helpen je persoonlijk, bekijken met je wat er speelt, denken mee en helpen je zaken te regelen. Zo nodig verwijzen we je door naar de juiste hulp bij jou in de buurt.

Is een meedenktraject iets voor jou?

Herken je je in een van onderstaande situaties? Of heb je een vergelijkbare vraag of situatie? Dan is een Meedenktraject wellicht iets voor jou.

‘Ik zorg voor iemand, heb een gezin en werk. Er ligt veel op mijn bord. Hoe houd ik alle ballen in de lucht?’

 

‘Het zorgen vraagt (te) veel van mijn tijd en energie. Hoe zorg ik dat ik dit blijf volhouden en voorkom ik dat ik overbelast raak?’

 

‘Ik zie door al het zorgen door de bomen het bos niet meer. Er speelt zoveel. Wat zou het fijn zijn als iemand eens met me meedenkt over mijn (mantelzorg)situatie’

 

‘Wat als ik plots uitval, wie zorgt er dan voor mijn naaste? Hoe maak ik een goed ‘noodplan’ voor als dat gebeurt?’

 

‘Ik zorg met alle liefde voor mijn naaste. Maar soms maakt de situatie me ook verdrietig, boos of opstandig. Hoe komt dat toch en hoe kan ik hiermee omgaan?’

 

‘Ik zorg voor iemand daarnaast ga ik nog naar school/studeer ik en heb ik een bijbaan. Ik wil mijn school/opleiding graag afmaken maar de combinatie met zorg en werk is heel pittig. Hoe pak ik dit aan?’

 

‘Ik zou het prettig vinden eens met iemand te sparren over mijn mantelzorgsituatie, over de vragen die ik heb en de dingen waar ik tegenaan loop’.

Hoe werkt het?

Wanneer je je aanmeldt voor een Meedenktraject, heb je eerst een uitgebreid telefonisch intakegesprek met een van onze mantelzorgcoaches. Samen breng je in kaart welke problemen er spelen. Vervolgens heb je ongeveer 2 tot 5 (telefonische) vervolggesprekken waarin de mantelzorgcoach met je meedenkt over je situatie en over mogelijke oplossingen.

Zo nodig verwijst de mantelzorgcoach je ook door naar een organisatie bij jou in de buurt die je kan helpen en ondersteunen.

Spelen er juridische vragen binnen je mantelzorgsituatie, dan zetten we zo nodig de expertise in van onze collega’s van de afdeling Juridisch Advies.

Let op: Een meedenktraject is van beperkte duur. Mocht je langere tijd ondersteuning nodig hebben, dan is andere hulp vaak beter passend. We kunnen hierin als gewenst zeker met je meedenken.

Aan een Meedenktraject zijn geen kosten verbonden.

De mantelzorgcoaches

Irene Sluis, Janine van Diest en Yvonne Hasselaar

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het Aanmeldformulier Meedenktraject . We nemen binnen een week per mail contact met je op om een afspraak te maken. Soms is er een kleine wachtlijst.