Verhaal uit de praktijk
Leestijd 2-4 minuten

Tips van ouderen zelf als je zorgt voor een ouder met (of zonder) corona

Ouderen die corona hebben gehad vertelden over hun ervaringen aan onderzoekers van Vilans. Dit leverde tips en adviezen op voor iedereen die zorgt voor een oudere. Ook als je zorgt voor iemand die geen corona heeft.

Het onderzoek vond eind 2020 plaats onder 23 ouderen van 64 tot 90 jaar. Zeventien ouderen lagen in het ziekenhuis, 6 ouderen konden thuis behandeld worden. Bij ongeveer de helft van de ouderen vertelden ook mantelzorgers over hun ervaring.

De tips gaan onder andere over communicatie met het ziekenhuis, praat met elkaar over de behandeling en mantelzorgers met een migratie achtergrond.

Tips van ouderen en hun familie voor mantelzorgers

  • Je steun is van groot belang. Het houdt mensen letterlijk op de been als ze weten dat er naasten zijn die zich om hen bekommeren. Laat merken dat je er bent en voor je naaste klaarstaat. je kunt bijvoorbeeld een kaartje of berichtje sturen. Of een maaltijd langsbrengen.
  • Praat met elkaar van te voren over hoever je wilt gaan met je behandeling: wel of niet reanimeren, intensive care of beademing. Dit geeft rust en duidelijkheid op het moment dat je de keuze moet maken.

‘Op een gegeven moment kwam die vraag wel aan mijn vader van: wat wil je? Hij was al te ziek om daar eigenlijk nog op te antwoorden.’

  • Omdat je niet bij je naaste in het ziekenhuis kunt zijn, kan het voelen alsof je niet precies weet wat er gebeurt. Dit kan beangstigend zijn. Probeer duidelijke afspraken te maken met het ziekenhuis over hoe ze je op de hoogte houden. je kunt bijvoorbeeld denken aan eens per dag een telefoongesprek waarin de situatie van je naaste besproken wordt. Dan weet je beter waar je aan toe bent.

‘We werden van dag tot dag op de hoogte gehouden. Twee keer per dag kregen we een telefoontje van het ziekenhuis in H. want we mochten er niet naartoe natuurlijk. Dan werd ik door hen gebeld hoe de situatie was, wat ze gedaan hadden, wat voor medicatie hij kreeg, hoe hoog zijn bloeddruk was; al die dingen.’

  • Als je naaste de Nederlandse taal niet machtig is, is het belangrijk dat het ziekenhuis daarvan op de hoogte is. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat je aanwezig bent via de telefoon op het moment dat de dokter in gesprek gaat met je naaste.

‘hij begreep ook heel veel dingen niet, dus ik had ook wel aangegeven van: als er iemand langskomt of als er iets met hem besproken wordt, wat er besproken wordt, dan hebben we het liefst dat ze gewoon naar huis bellen. Want hij knikte op alles ja. En toen kreeg ik ineens een bericht te horen: ik heb iets ondertekend. Ik zeg: ja, wat heb je ondertekend, je moet niet zomaar iets ondertekenen? Maar hij snapte dus niet waarvoor bepaalde dingen dienden.

  • Mensen met corona voelen zich vaak uitgeput en zijn heel moe. Hoewel de meeste mensen zich heel gesteund voelen door attenties zoals telefoontjes, berichtjes, of kaartjes, kan het voor anderen heel uitputtend zijn. Vraag daarom altijd aan je naaste wat hij of zij wil, of maak een afspraak om op vaste momenten even te bellen.
  • Probeer je naaste te stimuleren te eten, door bijvoorbeeld soep of een andere maaltijd aan te bieden. Vaak hebben mensen met corona weinig eetlust, maar het is heel belangrijk om toch wat voedsel binnen te krijgen. Houd rekening met verandering of ontbreken van smaak en geur.

Ruth Pel-Littel onderzoeker bij Vilans.

Download