Nieuws

Huisartsen zijn onbekend met beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Chirurgische mondmaskers, handschoenen, bril, schort en een fles desinfectans zijn gratis beschikbaar voor mantelzorgers die intensief zorgen voor hun naaste met (het vermoeden van) corona.

Dit is bij huisarts, GGD en apotheek vaak niet bekend, daardoor krijgen veel mantelzorgers de beschermingsmiddelen niet. Ook kennen mantelzorgers soms zelf de regeling niet. Dat moet snel veranderen, stelt MantelzorgNL.

Recht op beschermingsmiddelen

In mei maakte de overheid bekend dat mantelzorgers recht hebben op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.

MantelzorgNL krijgt via de Mantelzorglijn de regelmatig meldingen van mantelzorgers die de middelen niet geregeld krijgen. Zij geven aan dat hun huisarts, GGD en/of apotheker niet van de regeling weet en daardoor niet in actie komt.

Ook bij mantelzorgers is de regeling niet bekend

‘Het komt ook voor dat we mantelzorgers zelf op deze regeling moeten wijzen. Ook zij weten nog onvoldoende dat ze hiervoor in aanmerking komen. Het is van groot belang dat mantelzorger veilig voor een ander kan zorgen en dat ze daarvoor in de gelegenheid worden gesteld. Daarom vragen we opnieuw aandacht voor deze regeling, zeker ook omdat er voldoende materialen beschikbaar zijn.’

Ginette Klein, medewerker Mantelzorglijn

Breng je huisarts op de hoogte

MantelzorgNL adviseert mantelzorgers om richtlijnen van de overheid en de informatie van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) met de huisarts en apotheek te delen. Meestal lukt het dan wel de materialen mee te krijgen. De juiste links zijn te vinden op www.mantelzorg.nl/beschermingsmiddelen

Hoe zou het moeten werken?

Als je naaste corona gerelateerde klachten heeft dan moet hij zich zo snel mogelijk laten testen. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 – 1202 of online via www.coronatest.nl.

Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek.

Twee opties: de uitslag is positief of negatief

Is de testuitslag van je naaste negatief ? Dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.

Is de testuitslag van je naaste positief? Dan krijg je een nieuw recept van de huisarts of de GGD. Hiermee kun je bij de apotheek een lange-termijn-pakket met beschermende materialen bij de apotheek ophalen, of thuis laten bezorgen. Ook dit pakket is gratis.

Zie ook