Nieuws

Sociaal vangnet voor mantelzorgers die zorgen vanuit pgb

Gisteravond bij Nieuwsuur de harde realiteit waar mantelzorgers mee te maken kunnen krijgen als zij zorg verlenen vanuit een persoonsgebonden budget (pgb): geen recht op onder andere een WW-uitkering na overlijden van je naaste. Hoogleraar Geerten Boogaard sloeg de spijker op zijn kop: ‘alles wat ze van het pgb af hebben kunnen halen is er al af. Het heeft te maken met politieke keuzes’.

Uitspraak hoogste rechter

De hoogste rechter oordeelde eerder dit jaar dat pgb-zorgverleners die via een arbeidsovereenkomst in een particulier huishouden werken niet mogen worden uitgesloten van het recht op sociale zekerheid.

Wij sluiten ons aan bij Per Saldo dat de uitspraak van de hoogste rechter een grote stap is in de juiste richting:

Nu moet er ook iets voor de familie-zorgverleners geregeld worden. Zorgverleners die werken voor naasten met een pgb verlenen dezelfde belangrijke essentiële zorg als professionele zorgverleners. Zij bieden waardevolle ondersteuning en zorgen ervoor dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven. Familiezorgverleners ontvangen daarvoor al een lager uurtarief, en hebben geen sociaal vangnet als het pgb stopt. Dit veroorzaakt soms schrijnende situaties. Dat moet anders.

Meer informatie

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug:

Geen sociaal vangnet voor zorgverleners die ernstig ziek familielid verzorgen (nos.nl)