Leestijd 1-3 minuten

Waar moet ik rekening mee houden bij een pgb?

Betaald worden vanuit pgb heeft veel voordelen. Maar nadelen zijn er ook.

Waar moet je op letten:

Je hebt geen recht op een WW-uitkering (werkloosheidsuitkering) als je inkomen uit het pgb stopt

Als je betaald wordt uit een pgb betaal je geen sociale premies en bouw je geen recht op voor een WW uitkering. Als je degene voor wie je zorgt overlijdt of wordt opgenomen in een zorginstelling, dan valt je inkomen plotseling weg. Soms heb je recht op een éénmalige uitkering.

Vooral als je volledige inkomen uit het pgb komt is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Zorg dat je van te voren een goed plan maakt. Misschien kun je 1 of 2 dagen blijven werken (in loondienst) en daarnaast parttime voor je naaste zorgen uit het pgb. Stopt het inkomen uit pgb? Dan heb je nog een baan om op terug te vallen.

Je krijgt niet doorbetaald bij ziekte of arbeidsongeschiktheid

Zorg je als pgb zorgverlener voor je naaste? Dan krijg je niet doorbetaald als je ziek bent. Ook heb je geen recht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Je bouwt geen pensioen op

Over het inkomen dat je ontvangt als pgb zorgverlener bouw je geen pensioen op.

Als je zelf ziek wordt, is er niet zomaar vervanging

Het is dus handig om mensen achter de hand te hebben, die je kunt inschakelen.

Werken als pgb zorgverlener voor je naast als je een uitkering hebt

Je kunt als pgb zorgverlener betaald worden als je een uitkering hebt. Let wel op: de inkomsten uit pgb kunnen invloed hebben op je uitkering.

Heb je een bijstandsuitkering, dan worden je inkomsten uit pgb werkzaamheden volledig verrekend met je uitkering. Geef je inkomsten door aan de gemeente.

Heb je een uitkering via het UWV? Dan moet je je inkomsten uit pgb doorgeven aan het UWV. Heb je een WW uitkering, dan kun je er financieel op vooruit gaan als je kan bijverdienen naast je uitkering. Bespreek je plannen altijd vooraf met het UWV.

Je kunt ook uit een pgb werken naast je WIA of WAO uitkering. Op de website van het UWV kun je met een rekenhulp bereken wat je inkomen is als je gaat werken naast je uitkering. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn, je loopt het risico om een lager percentage arbeidsongeschiktheid te krijgen of je uitkering volledig te verliezen.

Ga naar de overzichtspagina Persoonsgebonden budget

Meer informatie nodig?