Nieuws

Vaccineren: krijgen mantelzorgers voorrang?

Nee, mantelzorgers krijgen helaas geen voorrang bij een vaccinatie tegen het coronavirus. Aan de Mantelzorglijn horen we dat hier verwarring over is. Ook onder zorgprofessionals. Hoe zit dat?

Waar komt de verwarring vandaan?

Aan de Mantelzorglijn horen we dat zorgprofessionals soms aan mantelzorgers vertellen dat ze ook voorrang kunnen krijgen. Dit is niet het geval.

Pgb-zorgverleners krijgen wel voorrang. Dit zijn zorgverleners die betaald worden uit een persoonsgebonden budget.

Het lijkt erop dat de begrippen mantelzorger en pgb-zorgverlener door elkaar worden gehaald. Wellicht doordat mantelzorgers soms ook via een pgb zorg aan hun naaste verlenen. En dan wel voorrang krijgen, omdat ze pgb-zorgverlener zijn.

Ben je ‘puur’ mantelzorger en geen pgb-zorgverlener, dan krijg je dus geen voorrang.

Wanneer ben je dan wel aan de beurt?

Dat hangt af van je leeftijd en als je onder de 60 jaar bent ook je gezondheid. Op de site van de Rijksoverheid staat een overzicht met de volgorde van vaccineren en de planning.

Aan de hand van een aantal vragen kun je voor je eigen situatie bepalen wanneer je ongeveer aan de beurt ben en van welke organisatie je de uitnodiging voor het vaccineren ontvangt.

Vragen?

Heb je een vraag of behoefte aan advies over je eigen situatie dan kun je bellen, mailen of appen met de Mantelzorglijn. Dit kan op werkdagen tussen 9 en 17 uur via 030 760 60 55 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Kijk voor meer informatie op Mantelzorg en het coronavirus.

Meer informatie nodig?