Onderwerp

Mantelzorg

Wat is mantelzorg eigenlijk? En hoeveel mensen zorgen voor hun naaste? Je leest het op onderstaande pagina’s. Bekijk ook de filmpjes van mantelzorgers, die geven een mooi beeld van wat de zorg voor een naaste inhoudt.

In dit filmpje leggen we uit wat mantelzorg is:

Uitgelicht artikel

Wat is mantelzorg?

Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt. Zoals zorg voor je kind of zieke ouder. Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners vallen hieronder. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’. In dit filmpje wordt eenvoudig uitgelegd wat mantelzorg is:   Mantelzorg is onbetaald Mantelzorg is onbetaalde...
Lees meer

Handige tips

  1. Deze films geven een kijkje in het leven van mantelzorgers.

  2. Luister naar de podcast En toen was ik mantelzorger.

  3. Bekijk hoe je kunt aantonen dat je mantelzorger bent

Astrid vertelt in haar blogs over de zorg voor haar man en voor haar moeder. Min(der) of meer

Uitgelicht artikel

Hoeveel mantelzorgers zijn er in Nederland?

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving in Nederland. 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg, dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers 830.000 mantelzorgers mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers) Ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg Bron Blijvende bron van zorg (SCP, 2020)
Lees meer