Leestijd 1-3 minuten

Steun uit je omgeving

Mensen uit je omgeving kun je om hulp vragen. Echt waar. Denk aan familie, vrienden, kennissen en buren. Je sociale netwerk. Betrek hen bij de zorg, want je hoeft het echt niet alleen te doen. Lees hieronder hoe je dit aanpakt.

Wat kun je samen doen?

Mensen in je omgeving kunnen een belangrijke steun voor je zijn:

  • Je kunt met hen de zorg en de verantwoordelijkheid delen. Die worden daardoor minder zwaar.
  • Ze kunnen praktische hulp bieden: tuin onderhoud, ritje naar het ziekenhuis of oppassen.
  • Je kunt je verhaal bij hen kwijt en ervaringen uitwisselen.
  • Het kan je een veilig gevoel geven dat er mensen zijn die de zorg van je kunnen overnemen.
  • Een sociaal netwerk maakt je wereld groter.

Vraag om hulp

Hulp komt meestal niet vanzelf op je af. Vaak willen mensen je best helpen, maar weten ze niet dat je hulp nodig heeft. Je zult het ze moeten vragen. Denk daarbij niet alleen aan je naaste familie, maar ook aan andere mensen in je omgeving. En geef concreet aan wat je nodig hebt: ‘kun jij maandagavond oppassen zodat ik kan sporten’ of ‘kun jij woensdag met papa naar het ziekenhuis?’

Luister naar de podcast: Deel je zorg met anderen

Inzet van een vrijwilliger

Ook kun je de hulp van een vrijwilliger inroepen. Zo vergroot je het sociale netwerk van degene voor wie je zorgt. Bovendien kun je even vrijaf nemen als deze vrijwilliger iets met uw naaste onderneemt.

Apps en websites voor organiseren van de zorg

Als je met verschillende mensen in je omgeving voor iemand zorgt, dan vraagt dat nogal wat afstemming. Een digitaal zorgdagboek of app kan uitkomst bieden. Hiermee kun je via een beveiligde website afspraken plannen, belangrijke data in de agenda plaatsen en ervaringen en nieuwtjes uitwisselen. Bekijk het overzicht van gratis apps om de zorg te delen.